Британският финансов сектор се надява на "швейцарски" тип връзки с ЕС


Британският финансов сектор се надява на "швейцарски" тип връзки с ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

2789

Надеждите на лондонското Сити, че ще продължи да има универсален достъп до единния пазар на ЕС въпреки Brexit, почти със сигурност няма да се оправдаят. Действията се насочват към търсене на сделка между различните сектори и Европа с подобни, но по-силни връзки от тези на Швейцария, пише The Financial Times. 

Екипи на финансовия сектор работят през лятото за изготвянето на план за предстоящия Brexit.

Представителите на финансовия сектор се подготвят да представят техните идеи за политики навреме, за да бъдат обмислени от комисията на кабинета за Brexit, оглавяван от министър-председателят Тереза Мей, когато се събере в ранния септември, съобщиха хора, въвлечени в процеса.

В Ситито са достигнали до заключението, че сделка за Великобритания, която възпроизвежда взаимоотношенията между Норвегия и ЕС, е много трудна за постигане политически и практически. Норвегия има достъп до единния пазар, но няма право на глас при установяването на регулациите. Тя трябва да приема свободното движение на хора и да прави бюджетни контрибуции.

Вместо това, има предпочитания за уникална търговска сделка, изградена по подобие на договорките на Швейцария.

Работна група на „големите“, оглавявана от Шрити Вадера, ръководителят на „Сантандер Великобритания“ и бивш министър от Лейбъристката партия е готов да приеме това решение. Групата вече разполага с един проект – документ от 110 страници – подготвен от Британската асоциация на банкерите (БАБ).

„Има необходимост от двустранна сделка осигуряваща възможно най-пълен двустранен достъп до пазарите“, заяви Антъни Браун, главен изпълнителен директор на БАБ, който е част от работната група на Вадера. „И двете страни имат интерес това да проработи, тъй като не в интерес на другите страни от ЕС да бъдат откъснати от основния им финансов център, особено във време, в което търсят стимулиране на икономическия растеж“, заключи Браун.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички