Bundesbank: Банките трябва да спрат да обвиняват регулаторните органи за ниските си печалби


Bundesbank: Банките трябва да спрат да обвиняват регулаторните органи за ниските си печалби
Снимка: Getty Images / Guliver

1804

Търговските банки от еврозоната трябва да спрат да обвиняват регулаторните органи и централните банки за тяхната настояща нерадостна съдба и да приемат, че те не могат автоматично да имат правото на комфортна бизнес среда. Това заяви в четвъртък членът на deutsche Bundesbank Андреас Домберт, цитиран от агенция Reuters.

Повод за това негово изказване стана фактът, че банките от региона на единната валута се борят с намаляващи печалби и свиване на техните маржове с оглед на рекордно ниските лихви, интензивната конкуренция, остарелите бизнес модели на управление и високата наличност на лоши активи, влияещи негативно върху техните финансови баланси.

Банките често обвиняват отрицателните лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) за стреса, под който се намират кредитните институции, но Андреас Домберт предупреди критиците да не се намесват в независимостта на Централната банка, пише БНР.

„В светлината на тази критика, може би е време за приятелско напомняне, че независимостта на Централната банка не е предмет на какъвто и да е спор. Поставянето под въпрос на Централната банка, дори само мълчаливо, може да обърка както финансовите пазари, така и обществеността за това кой е отговорен, когато става въпрос за решения по отношение на водената парична и надзорна политика“, заяви той на банкова конференция в Лондон.

По думите му банките би трябвало да свикнат с ниските лихви и да настроят техния бизнес така, че да могат да възстановят доверието на инвеститорите и да се конкурират дори в среда на прекалено ниски лихвени ставки, защото не е работа на централните банкери, регулаторните органи или на политиците да предотвратят, или да разрешават трудните ситуации за банковия сектор.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички