Драги: ЕЦБ трябва да защити надеждността си


Драги: ЕЦБ трябва да защити надеждността си
Снимка: Getty Images / Guliver

2244

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да защити надеждността си, като изпълни целите си за инфлацията. Това каза президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Bloomberg.

“Ако една централна банка си постави цел, не може просто да я промени, когато не я постигне“, каза Драги по време на реч във Франкфурт в понеделник, като същевременно отхвърли критиките срещу институцията.

ЕЦБ има по-малко от седем седмици до следващото си заседание на 10 март, когато ще реши дали програмата за изкупуване на акции на стойност 1,5 трилиона долара и отрицателната депозитна лихва са достатъчни, за да се постигне целевото ниво за инфлацията от малко под 2%.

„Видяхме потенциална опасност, че продължителен период на слаб ръст на потребителските цени – макар и заради петрола – може да дестабилизира очакванията за инфлацията и да стане постоянен“, каза Драги. „Този риск беше подчертан oт факта, че базисната инфлация, която изключва цените на енергията и храните, също е ниска. Базисната инфлация не е обект на нашата цел, но изглежда определя ръста на потребителските цени в средносрочен план“, допълва той.

Според проучване на Bloomberg през януари ръстът на потребителските цени през януари ще бъде 0,4% след 0,2% инфлация през декември 2015. Драги предупреди, че инфлацията може да стане и отрицателна в близките месеци.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички