ЕЦБ: Гръцките банки трябва да бъдат рекапитализирани до края на годината


ЕЦБ: Гръцките банки трябва да бъдат рекапитализирани до края на годината
Снимка: Getty Images / Guliver

1717

Банките в Гърция трябва да бъдат рекапитализирани до края на 2015 г. Това заяви ръководителят на банковия надзор към ЕЦБ Даниел Нуи, предупреждавайки, че догодина ще влязат в сила по-строги правила относно разпределяне на загубите на фалиращи банки в еврозоната.

"В съответствие с прилагането на Директивата за възстановяване и оздравяване на банковите институции (BRRD), през настоящата година банките, които се намират на ръба на несъстоятелност, могат да бъдат преструктурирани без данъкоплатците да плащат за техния евентуален фалит", заявява той в интервю за гръцкия вестник Ta Nea, предаде БНР.

По думите му това е и причината, поради която рекапитализацията на гръцките банки трябва да бъде приключена преди края на годината, тъй като пълното прилагане на директивата BRRD през 2016-а година ще бъде при доста по-строги правила, според които акционерите и кредиторите на банките ще трябва да платят своя дял от разходите при укрепването или фалита на закъсалите финансови институции чрез механизма за „споделяне на загубите".

Неговите препоръки са факт, след като през изминалия уикенд Европейската централна банка заяви, че най-големите гръцки банки са изправени пред недостиг на капитал от около 14,4 млрд. евро според неблагоприятния сценарий, заложен в последния преглед за качеството на активите и "стрес-теста" на ЕЦБ.

Според Нуи банките в еврозоната все още са изправени пред значителни кредитни рискове, допълвайки, че фокусът се поставя върху необслужваните експозиции (т.нар. "лоши банкови кредити") и върху концентрацията на проблемни финансови експозиции в области като недвижимите имоти.

Даниел Нуи също така отбеляза, че икономическата обстановка ще продължи да бъде предизвикателство пред развитието на региона и допълни, че са необходими по-нататъшни важни стъпки за регулаторна хармонизация.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички