ЕЦБ остави без промяна основните лихви


ЕЦБ остави без промяна основните лихви
Снимка: Getty Images / Guliver

1999

На първото за 2017-а година заседание Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени проценти и досегашната си стимулираща парична политика, която претърпя корекции през декември.

ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и маргиналата заемна лихва на ниво от 0,25%, предаде БНР.

В същото време Управителният съвет на банката продължава да очаква, че ключовите лихвени ставки ще останат в настоящите или в по-ниски нива за продължителен период и далеч след края на програмата за "количествени улеснения".

Относно провежданите нестандартни парични политики, ЕЦБ потвърди, че ще продължава да купува финансови активи (главно еврооблигации) за 80 млрд. евро месечно до края на март 2017-а година и че от април има намерение да намали темпото на покупки до 60 млрд. евро до края на годината или дори след този срок, ако това е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не види устойчив път на развитие на инфлацията, отговарящ на инфлационните цели на банката.

Нетните покупки на активи по програмата за "количествени улеснения" ще бъдат правени съвместно с реинвестиране на средствата, които ЕЦБ получава от междувременно изтичащите падежи на ценните книжа, закупени по-рано от нея.

Банката отбеляза, че ако икономическите перспективи станат по-малко благоприятен, или ако финансовите условия станат несъвместими с по-нататъшния напредък към устойчиво подобрение на инфлацията, Управителният съвет е готов да увеличи програмата за "количествени улеснения" по отношение на нейния месечен размер и/или нейната продължителност.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички