ЕЦБ ще улесни банките, които искат да напуснат Острова след Brexit


ЕЦБ ще улесни банките, които искат да напуснат Острова след Brexit
Снимка: Getty Images

1641

Банките в Лондон, които желаят да преместят дейността си в еврозоната след Brexit, вероятно ще бъдат пощадени от продължителни тестове от страна на европейските регулатори, което би направило по-лесно това тяхно предислоциране, съобщават официални длъжностни лица, запознати с въпроса, цитирани от Reuters.

Европейската централна банка, която осъществява банковия надзор в еврозоната, е получила много запитвания от базирани във Великобритания банки, желаещи да дойдат под нейната надзорна шапка и това я кара да обмисли процедури за по-бързо предоставяне на необходимите лицензи, посочват източниците на Reuters.

Става въпрос за временен отказ от проучване на финансовите модели, които големите кредитори и инвестиционните банки използват, за да се определят рисковете за неплатежоспособност, свързани с техни ипотечни и дериватни финансови инструменти, докато съответните банки продължават да отговарят на стандартите на британските регулатори.

Всяко едно подобно решение от страна на ЕЦБ ще бъде главно поради практически, а не по политически причини и би имало за цел да сведе до минимум нарушаване на европейските финанси, след като Великобритания напусне ЕС.

Ресурсите са ограничени, но ние ще намерим начин да предоставим нужните разрешения възможно най-бързо, заяви един от източниците на агенцията, пожелал да говори при при условие на анонимност поради деликатността на въпроса.

Европейската финансова система желае да продължи да функционира, допълни той.

Този отказ ще послужи за ускоряване на плановете за преместване на банките и ще помогне за промяна на европейския финансов пейзаж чрез засилване на процесите по преместване на печелившия бизнес от Лондон към Франкфурт, Париж, Люксембург или Дъблин.

На този етап от ЕЦБ отказват да коментират подобна информация.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички