ЕК: Процедурата за свръхдефицит срещу Гърция трябва да бъде спряна


ЕК: Процедурата за свръхдефицит срещу Гърция трябва да бъде спряна
Снимка: Getty Images/Guliver

2299

Европейската комисия (ЕК) ще препоръча на Съвета на Европейския съюз да прекрати Процедурата при прекомерен дефицит за Гърция, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Решението за това е било взето в резултат на значителните усилия на Гърция през последните години към консолидиране на публичните финанси, както и на напредъка, постигнат при прилагането на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), се казва в прессъобщението.

Според Комисията Гърция е постигнала значителен напредък в завръщането си към финансова стабилност. Салдото на консолидирания държавен бюджет се е подобрило от дефицит от 15,1% през 2009 г. до излишък от 0,7% през 2016 г. Това е доста под прага от 3%, дефиниран от правилата на ЕС.

ЕК добавя, че Гърция е приела и значителни и широкообхватни структурни реформи като част от ангажиментите си към програмата за стабилност на ЕМС.

Според пролетните икономически прогнози на Комисията за 2017 г. положителното фискално представяне на Гърция е трайно, а предприетите фискални мерки се очаква да доведат до спестявания от 4,5% от БВП до 2018 г.

Договорените мерки по първия и втори преглед, които вече са компенсирали бюджетните последици от въвеждането на схемата за социално солидарни доходи, ще продължат да имат положително влияние върху напредъка на финансовата консолидация и след 2018 г. В резултат на тези усилия Комисията сега очаква дефицитът да остане под 3%.

 

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички