ЕС може да намали парите за членките, които не спазват върховенството на закона


ЕС може да намали парите за членките, които не спазват върховенството на закона
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

2900

Европейската комисия предлага въвеждането на нов механизъм, чрез който ще бъдат ограничавани средствата за страните-членки, неспазващи върховенството на закона. Това стана ясно при представянето на предложението за Многогодишната финансова рамка на ЕС след излизането на Великобритания от съюза.

„Новите предложени инструменти ще позволят на ЕС да спре, да намали или да ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на недостатъците на правовия ред", се казва в изявление на ЕК. При обсъжданията в Европейският парламент предложението среща позитивен отзвук.

Мярката има за цел да постави под натиск страни от Централна и Източна Европа като Полша и Унгария, които през последните години влизат в челен сблъсък с Брюксел по въпроси като корупция, защита на свободното слово, разделение на властите, независимост на съда и др.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи - по негови думи - „разумен и отговорен" план за по-голям бюджет след Brexit. Финансовата рамка е за 1,27 трлн. евро и покрива периода 2021 - 2017 г., предаде AFP.

Това отговаря на вноски е от 1,11% от брутния национален доход.

"Това е бюджет с новаторска структура", каза още Юнкер и допълни, че той съответства на амбициите за задълбочаването на икономическия и валутния съюз.

Еврокомисарят по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че приоритет през следващите години ще бъдат иновациите и научните изследвания. Предвидени са и повече пари за отбрана и сигурност, както и за мерките за борба с климатичните промени.

Сред предложенията за дългосрочния бюджет са и намаляване на парите за Кохезионната политика със 7%, за селскостопанската политика - с 5% и по директните плащания - с 4%.

За да влезе в сила дългосрочният бюджет за следващия период, трябва да получи единодушна подкрепа от правителствата на страните-членки.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички