Германците вече не вярват на банките и се връщат към домашните сейфове


Германците вече не вярват на банките и се връщат към домашните сейфове
Снимка: iStock/Guliver

3229

Германските спестители напускат сигурността на спестовните банки и се връщат към домашните сейфове. Това става ясно от анализ на The Wall Street Journal.

В продължение на години германците държат свободните си средства в спестовни банкови сметки въпреки резкия спад на лихвените проценти. Спестителите считаха сметките си за добре защитени и предлагащи лесен достъп до пари в брой. Напоследък обаче много от тях губят своята вяра в спестовните банкови сметки.

„Те (банките - бел.ред.) вече не плащат, за да си държа парите при тях и отгоре на това налагат такси върху моите средства“, казва 82-годишен германски пенсионер, който наскоро си закупува домашен сейф, в който да съхранява близо 53 хиляди евро.

Германци обвиняват Европейската централна банка (ЕЦБ), която от 2014-а година насам се опитва да даде тласък на инфлацията в еврозоната чрез натискане на лихвените проценти под нулата. Спестителите са изправени пред перспективата да бъдат начислявани такси върху техните депозити.

Последният сигнал за това, че стойността на "наказателните лихви" се движи във възходяща посока, дойде от малка кооперативна банка в баварския град Гмюнд на езерото Тегернзее. От 1-ви септември банката Райфайзен Банк Гмюнд ам Тегернзее ще таксува своите клиенти с 0,4% върху техните депозити над 100 хил. евро. Според члена на борда на банката Йозеф Паул, от това решение ще бъдат засегнати около 140 клиенти с общата сума на депозитите на стойност от 40 млн. евро.

Това кара все повече германци да обмислят идеята за съхраняване на средствата си в домашни условия и за целта вече се създават списъци с чакащи за сейфове в някои от големите немски градове.

Дори някои финансови институции вече търсят начин да държат повече пари в кеш. Пример за това е застрахователният гигант Munich Re AG, които оповести, че ще кешира над 20 млн. евро в брой по безопасен начин.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички