Германският министър на икономиката обвини Deutsche Bank, че сама си е виновна за кризата


Германският министър на икономиката обвини Deutsche Bank, че сама си е виновна за кризата
Снимка: Getty Images/Guliver

2517

Германският икономически министър Зигмар Габриел обвини Deutsche Bank за спада на нейните акции през миналата седмица, след като самата водеща кредитна институция даде повод за спекулации относно своя бизнес.

„Не знам дали трябва да се смея или да плача, че банката, която направи спекулации за своя бизнес модел, сега заявява, че е станала жертва на спекулантите“, посочи Габриел в неделя пред репортери на път за Иран, където ще има посещение на немска бизнес делегация.

Deutsche Bank, която е най-голямата банка в Германия и където работят около 100 хиляди души, изпадна в сериозна криза на доверие, след като Министерството на правосъдието на САЩ поиска тя да плати глоба от 14 млрд. долара във връзка с неправилно продадени от банката ипотечно-гарантирани ценни книжа преди финансова криза от 2008 г., съобщава БНР.

Заплахата от тази огромна по размер глоба провокира агресивни разпродажби на акции на германската кредитна институция до рекордно историческо дъно и това доведе до спешна необходимост от обръщане на тази негативна тенденция и предприемане на мерки, целящи да възстановят доверието в най-големия кредитор на Германия.

В петък главният изпълнителен директор на банката Джон Краян се опита да успокои своите служители относно финансовата сила на институцията чрез писмо, в което ги предупреди, че "новите слухове" са причинили ценови спад на акциите и че има "сили", които искат да отслабят доверието във водещия немски кредитор.

Зигмар Габриел, който е и лидер на Социалдемократическата партия - младши партньор в коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел, също така заяви, че е притеснен за тези, които работят в голямата банкова институция.

През миналата седмица немското финансово министерство побърза да отхвърли медийна информация, че правителството подготвя извънреден спасителния план в случай, че Deutsche Bank няма да успее да повиши достатъчно своя капитал, за да уреди спора с американските власти.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички