Гърция одобри още реформи, за да получи помощта от кредиторите


Гърция одобри още реформи, за да получи помощта от кредиторите
Снимка: Getty Images/Guliver

4311

Парламентът на Гърция одобри пакет от извънредни мерки и фискални корекции, за които настояваха международните кредитори на страната. Това се явява необходимо условие за отпускането на следващия спасителен транш от 7,5 млрд. евро и предпоставка за възстановяване на "евтиното" кредитиране на гръцките банки от страна на ЕЦБ, съобщава националното радио.

През миналата седмица Атина и нейните кредитори от ЕК, ЕЦБ, Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и МВФ се споразумяха за последен пакет от реформи, който трябваше да бъде одобрен от гръцкия парламент, преди да последва ново свежо финансиране за страната, изпитваща сериозни ликвидни проблеми.

"Днес ние приключихме първата част от преговорната глава, включваща рекапитализация на банките, приключване на първия преглед по спасителната програма и споразумението за дълга", заяви преди вота министърът на финансите Евклид Цакалотос.

"Дългият и труден период за гръцката икономика е формално завършен днес", посочи и премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение след заседание на кабинета, като добави, че страната вече се насочва към период на възстановяване и спокойствие.

Гръцкият премиер заяви, че скоро след официалното приключване на първия преглед на спасителната програма през следващите дни, неговата страна очаква Европейската централна банка да възстанови достъпа на гръцките банки до евтино финансиране.

По-рано ЕЦБ посочи, че ще започне отново да приема гръцките държавни облигации като реално обезпечение при провежданите от нея ликвидни операции на паричния пазар в еврозоната (двуседмичните репо операции), след като намерят решение всички нерешени въпроси около трета спасителна програма.

Алексис Цирпас също така отбеляза, че той очаква вероятно още през юли неговата страна да получи достъп и до програмата на ЕЦБ за покупки на активи, известна като количествени улеснения.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички