HSBC помагала на клиенти да вършат данъчни измами


HSBC помагала на клиенти да вършат данъчни измами
Снимка: Getty Images

2835

Най-голямата банка във Великобритания HSBC е "удряла по едно рамо" на богатите си клиенти при извършването на данъчни измами. Въпросните богаташи са си спестявали такси в размер на милиони лири стерлинги, предаде BBC.

През 2007 година бяха разкрити хиляди сметки в HSBC в Швейцария. Те показаха, че банкерите са помагали на клиентите да избегнат плащането на данъци и са им предлагали сделки, които са им помагали да заобиколят закона.

В изтекли документи около участниците в скандала фигурират бивши и настоящи политици от Великобритания, Русия, Индия и от някои африкански страни, както и кралски особи от Саудитска Арабия, Бахрейн, Йордания, Мароко и покойния австралийски медиен магнат Кери Пакър.

Трезорът призна, че някои клиенти са извлекли полза от банковата тайна върху сметките, но добави, че това положение сега е коренно променено.

"Банка Ейч Ес Би Си започна радикална трансформация през 2008 г., за да предотврати използването на услугите й за укриване на данъци или пране на пари. Новото висше ръководство основно преработи бизнеса, включително и закри сметките на клиенти, които не отговаряха на високите ни стандарти и гарантира, че имаме силен контрол за съответствие", заяви Франко Мора, ръководител на швейцарския клон на финансовата институция, в имейл до АФП.

"Нямаме желание за бизнес с клиенти, които не отговарят на стандартите ни. Тези разкрития за исторически бизнес практики напомнят, че стария бизнес модел на швейцарското частно банкиране вече не е приемлив", допълни Мора.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички