Индустриите, които би трябвало да просперират при управлението на Тръмп


Индустриите, които би трябвало да просперират при управлението на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

2653

Вече е официално – Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ. Как ще се отрази неговото управление на бизнеса в САЩ? Отговорът дават анализаторите на Inc.com. Според тях има предпоставки поне няколко индустрии да се развиват в положителна посока през следващите четири години. Ето кои са те:

Финанси

Малко след американските избори акциите на Goldman Sachs поскъпнаха с 30%, което бе показателно за позитивните нагласи на финансовия сектор към новия президент. Банкерите очакват по-малко регулации при мандата на Тръмп и повече свобода на действие.

Петрол

Енергийната индустрия прие с отворени обятия Тръмп, особено след като той подчерта, че ще подкрепи добива на петрол и газ и се обяви против източниците на „зелена“ енергия.

Ядрена енергетика

Тази индустрията в САЩ пострада след опасенията, породени от аварията във Фукушима през 2011 г. Освен това се сблъсква със сериозна конкуренция от по-евтините природен газ и слънчева и вятърна енергия. През последните пет години в страната са затворили пет атомни централи. Екипът на Тръмп обаче обяви, че ще вземе мерки, за да не се налага затварянето на още АЕЦ.

Строителство

Новият президент обеща да създава нови работни места и в същото време да обновява пътища и инфраструктура, което говори за предстоящ подем в строителството. Помислете само колко работници ще са нужни за изграждането на стената с Мексико например.

Производство

Тръмп иска американските фабрики да произвеждат продукцията си в САЩ, вместо да търсят евтина работна ръка зад граница. Той се закани, че ще върне надписа „Made in USA”в магазините. Дали ще успее да го направи, предстои да разберем.

Отбрана

Тръмп в Овалния офис и републиканци на чело на двете камари на Конгреса – сигурна рецепта за повече вложения в отбрана. Смята се, че инвестициите в сектора могат да нараснат с 25 млрд. долара.

Фармацевтична индустрия

Здравеопазването като цяло може да се разклати при Тръмп, който вече отмени здравната реформа на предшественика си Барак Обама. Но за фармацевтичната индустрия ще има ползи, тъй като не се очаква новият президент да ѝ наложи регулации и тя ще може да слага колкото си поиска високи цени на лекарствата. Едно от обещанията на Хилари Клинтън по време на кампанията беше именно за ограничения на ценообразуването в сектора.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички