Standard and Poor's повиши кредитния рейтинг на Гърция


Standard and Poor's повиши кредитния рейтинг на Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

1875

Международната агенция Standard and Poor's повиши кредитния рейтинг на Гърция до "B-" от "CCC+", заявявайки, че страната като цяло изпълнява условията на новата международна тригодишна спасителна програма за 86 млрд. евро след рекапитализация на банковия сектор и бюджетните мерки, предприетите от властите в Атина.

Въпреки различните шокове, гръцката икономика се е оказал по-устойчива от очакваното, допълни рейтинговата агенция, цитирана от БНР.

"Ние очакваме до края на март да бъде постигнат компромис относно пенсионната реформа, която ще балансира предпочитанието на гръцкото правителство за повишаване на вноските за социално осигуряване и укрепването на отделните пенсионни фондове в единна система", заяви S&P's.

Кредитната агенция очаква още една година на почти нулев растеж на гръцката икономика, последвана от по-стабилно възстановяване.

S&P's също така повиши краткосрочния рейтинг на Гърция в чуждестранна и местна валута до "В" от "С" и определи стабилна перспектива пред новия кредитен рейтинг на страната.

Междувременно стана ясно, че най-голямата гръцка петрола рафинерия Hellenic Petroleum е постигнал споразумение за покупки на суров петрол от National Iranian Oil Company (NIOC), като това е първата европейска рафинерия, която започва да възстановява търговските си отношения с Иран след вдигането на западните санкции спрямо Техеран.

Компанията Hellenic Petroleum беше основен купувач на ирански петрол, като внасяше около 20% от своя петрол от Иран преди през 2011-а година да бъдат наложени международните санкции спрямо Техеран.

Новото споразумение стана факт след среща в Атина в края на миналата седмица между иранския петролен министър Амир Хюсеин Заманиниа и неговия гръцки колега Панос Скурелис.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички