Златото поскъпна поради проблемите с Гърция


Златото поскъпна поради проблемите с Гърция
Снимка: Thinkstock

1135

Златото поскъпна заедно с останалите безопасни активи в ранните часове на азиатската сесия, след като ситуацията в Гърция взе неприятен обрат през уикенда, увеличавайки вероятността Гърция да обяви фалит и да напусне еврозоната.

Спот златото поскъпна с 0,6% до 1 183.14 долара за тройунция, след като по- рано през сесията достигна едноседмичен връх на 1 186.91.

Американските фючърси върху злато с доставка през август също поскъпнаха с 1% до връх за сесията на 1 187.60, преди да върнат част от печалбите. Среброто поскъпна с около 1% заедно със златото.

Преговорите относно спасителния план, които се проведоха през уикенда, отново бяха неуспешни, като ЕЦБ замрази жизненоважната финансова подкрепа за гръцките банки, принуждавайки Атина да изключи системата, за да предпази сектора от разпадане.

Неуспехът да бъде постигнато споразумение с кредиторите постави Гърция на път да обяви неизпълнени на задълженията си към МВФ във вторник. Освен това Атина трябва да върне няколко милиарда евро на ЕЦБ през идните месеци.

Предстоящото неизпълнение по заема към МВФ поставя Гърция на пътя към излизане от еврозоната и би могло да доведе до сериозни последици за световната икономика.

От най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, SPDR Gold Trust, обявиха, че в петък запасите им са намалели с 0,25% до 711.44 тона.

Златото тепърва може да достигне нови високи нива, като се има предвид несигурността около ситуацията в Гърция, но изходящите потоци от публичните фондове и слабото физическо търсене може да ограничат възхода, споделиха търговци. Според тях 1 200 долара за тройунция продължава да бъде сериозно ниво на съпротива.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички