Американският долар е в добри позици за разлика от канадския


Американският долар е в добри позици за разлика от канадския
Снимка: iStock/Guliver

2471

Управителят на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че „тази година е по-добре“ в отговор на въпрос да бъде по-точен относно предпочитанието си за по-скорошно увеличение на лихвите. Спрямо представянето на икономиката той вижда една промяна тази година и още няколко през следващата.

Китайските лидери се събират тази седмица в Пекин за годишния пленум, който е важен за консолидирането на властта на президента Си Дзинпин. Начело на дневния ред е институционализирането на безпрецедентната му анти-корупционна кампания.

Ирак заплаши да провали плановете на ОПЕК за стабилизиране на пазара на петрола като планира да не изпълни одобрените съкращения на производството. Според иракския министъра на петрола Джабар ал-Луаиби страната му трябва да бъде изключена от намалението на производството, тъй като е въвлечена във война с ислямистки формирования.

В Канада индексът на потребителските цени нарасна с 0,1% спрямо спад от предходния месец с 0,2%. Покачването обаче е по-слабо от очакванията. За годината ръстът е 1,3% след 1,1% и при очаквания за 1,4%. Продажбите на дребно за месеца намаляха с 0,1% при прогнози за ръст от 0,3%. Данните идват след като в сряда управителят на централната банка Стивън Полоз намали очакванията за инфлацията и заяви, че се обмисля намаление на лихвите заради влошаващите се перспективи пред икономическия растеж.

Доларът беше търсен в петък и това свали двойката евро/долар до най-ниски стойности след месец март. Следваща подкрепа е 1,08 и пазарът вероятно скоро ще я тества. Паунд/долар се търгува в рейндж между 1,20 и 1,25, а пазарът е на големи къси позиции. Това води и до теглене на печалби при приближаване на нивата от 1,20. Зелените пари потвърдиха пробива срещу канадския долар на 200 - дневната пълзяща средна при 1,3155 и достигнаха връх от 1,3350 след слабите данни за продажбите на дребно и индекса на потребителските цени в Канада. Залозите в момента дават само 13% шанс от намаление на канадските лихви през декември, което означава, че има голямо пространство за покачване на двойката.

Доходността по облигациите без промяна в очакване на нови сигнали от централните банки

В петък доходността по повечето облигации в света остана почти без промяна, а за седмицата с намаление, тъй като пазарите изчакват нови сигнали от централните банки.

Доходността по американските облигации с матуритет от 5 до 30 години спадна с около 2 базови пункта, а тази по 2 годишните книжа нарасна незначително при затварянето.

Доходността по германските 10 годишни облигации е почти без промяна на 0,006%.

Американските индекси сложиха край на серия от седмични понижения

Американските индекси Дау Джоунс и Стандард енд Пуърс се отдалечиха от дъната през деня и завършиха в петък почти без промяна. Насдак обаче успя да отчете растеж. И трите индекса сложиха край на серия от седмични понижения и завършиха седмицата с растеж.

Японската централна банка е загрижена да не се получи балон на пазара на недвижимите имоти

Японската централна банка обяви днес, че внимателно наблюдава заемите на банките към сектора на недвижимите имоти, за да защити икономиката от прекомерно кредитиране, което може да доведе до прегряване и представлява риск за финансовата стабилност.

Според публикувания днес доклад, ЯЦБ засега не вижда признаци за балон. Въпреки това централната банка е загрижена заради съотношението на инвестициите в недвижими имоти към номиналния брутен вътрешен продукт, което е некомфортно високо, а банките са прекалено склонни да разширяват заемите за предприемачите в недвижими имоти.

ЯЦБ изрази също загриженост от падащата доходност на офис сградите в големите градове, което показва, че инвеститорите са покачили цените прекалено високо.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички