Американският долар нараства, а новозеландския пада след изявленията на двете централни банки


Американският долар нараства, а новозеландския пада след изявленията на двете централни банки
Снимка:

2146

Новозеландският долар се срина до четири годишно дъно, докато инвеститорите калкулираха по-голям шанс за намаление на лихвите. В същото време купуващите американския долар се облегнаха на положителните аспекти от последното изявление на Федералния резерв.

Новозеландската валута слезе на 0.7320, когато централната банка в Нова Зеландия откри възможността за възможно намаление на лихвите при положение, че до миналия месец твърдеше, че са необходими още техни покачвания. Дилъри коментираха, че промяната към неутрална позиция е била очаквана, но възможността дори за намаление на лихвите не. Валутата удари най-ниски стойности срещу зелените пари след март 2011, а в кроса срещу йената поевтиня до три месечно дъно от 85.88.

Докато Новозеландската банка беше недвусмислено песимистична, Фед разполагаше с нещо за всеки. Ястребите бяха окрилени от положителните перспективи пред икономиката, докато песимистите разтълкуваха референцията към световните пазари като предполагаща забавяне на повишенията на лихвите. Фед обяви, че ще вземе под внимание финансовите и международните развития, когато повишава лихвите, което се случва за първи път след януари 2013. Като резултат доходността по американските облигации удари нови дъна след изявлението.

Доларът обаче остана силен срещу повечето валути. Еврото, което вече беше под ново напрежение заради опасенията около Гърция, слезе на 1.1275 и се насочи към 11-годишното дъно от началото на седмицата на 1.1098. Новият министър-председател на Гърция Алексис Ципрас предизвика международните кредитори в сряда като спря съгласуваните с тях планове за приватизация, което доведе до трети ден на тежки загуби на финансовите пазари.

Доларът скочи и срещу стерлинга, както и достигна нов пет и половина годишен връх срещу канадския долар. Срещу йената обаче слезе на 117.45 и се движи в долната част на преобладаващия рейндж от 117-119 йени.

Златото пада, долара скача след изявлението на Фед

Златото пада след обрисуваната от Федералния резерв хубава картина около американската икономика, което сигнализира, че ще има повишения на лихвите през тази година. Това прави активите не носещи лихва като златото по-малко привлекателни. Жълтият метал се отдалечи допълнително от пет месечния връх достигнат през миналата седмица.

В изявлението в сряда, Фед съобщи, че американската икономика се разраства със солиден темп и силен растеж на работните места, което означава, че централната банка ще повишава лихвите тази година. Фед обаче повтори, че ще е търпелив, когато решава да повиши лихвите от нулевите им нива.

Спот цената на златото е 1283 долара при пет месечен връх на 22 януари от 1306.20 долара за тройунция. Доларът е силен на валутните пазари след положителното изказване на Федералния резерв. От там уточниха, че ще вземат предвид финансовите и международните развития когато решават за повишат лихвите, но това не промени очакванията на пазарите за първо увеличение на лихвите около средата на тази година.

Инвеститорите в момента очакват данните в петък за БВП, за да добият по-добра представа за силата на икономиката. Според някои икономисти, спада на разходите за бизнес инвестиции за четвърти пореден месец през декември предполага риск за по-слаб от очакваното ръст на икономическия продукт, който основно се движи около 3% на годишна база.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички