Американският долар поевтиня рязко спрямо останалите валути след изявлението на ФЕД


Американският долар поевтиня рязко спрямо останалите валути след изявлението на ФЕД
Снимка:

765

Доларът спадна спрямо еврото и йената в сряда, след като публикуването на “минутите” от последното заседание на ФЕД опроверга очакванията за намаляването на стимулите на централната банка в близкото бъдеще.

Доларът се беше издигнал до тригодишен връх спрямо кошница от основни валути във вторник, поради очакванията, че ФЕД ще започне да забавя месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара още през септември, но “минутите” намекнаха, че това може да не е сигурен залог.

Въпреки постигнатия през юни консенсус във ФЕД, относно вероятната необходимост от намаляване на икономическите стимули скоро, много от длъжностните лица, работещи там, поискаха солидни доказателства, сочещи че възстановяването на заетостта е стъпило на стабилна основа, преди предприемането на този ход.

Еврото достигна връх тази сутрин от 1.3205 долара, като след това се отдръпна на нивата около 1.31 долара.

Доларът се понижи спрямо йената до 98.70 йени, като достигна дъно днес от 98.22 йени.

Програмата на ФЕД за изкупуване на облигации, известна като “количествени облекчения”, оказваше натиск върху долара през последните години, тъй като това се равнява на печатането на пари и води до намаляване на стойността на валутата.

Надеждите, че ФЕД може да забави покупките си, нараснаха, след като председателят Бен Бернанке обяви през юни, че централната банка вероятно ще ограничи покупките на облигации по- късно през годината и ще ги спре напълно до средата на следващата година.

Анализаторите са на мнение, че минутите на ФЕД по- скоро са инжектирали несигурност, отколкото яснота на пазарите. В късния следобед Бернанке даде конференция, но не направи пряка препратка към текущата парична политика в речта си.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от шест други основни валути, загуби над 1% от стойността си до 84.00 пункта, отдалечавайки се по този начин от тригодишния връх на 84.753, достигнат във вторник.

Някои анализатори са на мнение, че въпреки слабостта си, американският долар изглежда готов да възобнови възходящия тренд, поради разликата в нагласите за паричната политика на ФЕД и останалите централни банки.

Те заявиха още, че дискусиите относно ФЕД са фокусирани конкретно върху момента, в който ще започне намаляването на стимулите, докато централните банки в еврозоната, Великобритания и Япония остават склонни към допълнително облекчаване.

Златото достигна нов едномесечен връх

Златото достигна нов едномесечен връх тазаи сутрин, след речта на председателя на ФЕД, Бен Бернанке, според който очакваното намаляване на стимулите от страна на централната банка, може да се забави за неопределено време, поради нуждата от стабилно запазване на тренда на спад на безработицата в САЩ.

По- рано през сесията златото изгуби от стойността си, след като слаби данни за търговския баланс на Китай породиха опасения от забавяне на икономическия растеж у втория най- голям купувач на ценния метал в света.

Кюлчетата спаднаха с почти 10% откакто Бернанке обяви миналия месец, че икономиката се възстановява достатъчно стабилно, и е нужно да се забави темпът на месечното изкупуване на облигации от ФЕД.

Спот цените днес се повишиха до 1298 долара за тройунция, което е покачване от 40 долара за деня.

Покупките на облигации на ФЕД предизвикваха притеснения относно инфлацията, което от своя страна подпомагаше ръста на златото, което типично се възприема като хедж срещу покачващите се цени. Мерките за стимулиране също така предизвикаха ръст на ликвидността като цяло и привлякоха фондовете към инвестирането в стоки.

Цените на американския суров петрол скочиха с 3 долара за барел в сряда, достигайки най- високата си точка за последните 16 месеца, след като данни за САЩ показаха най- големия двуседмичен спад в запасите на суров петрол, регистриран някога.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички