Американският долар в защитни позиции, новозеландският - във възход


Американският долар в защитни позиции, новозеландският - във възход
Снимка:

496

Доларът продължава да се търгува около дъната от последните дни, докато инвеститорите залагат, че намаленияta на стимулите на Федералния рeзерв ще бъдат минимални. Очакваният от всички край на редовното заседание на ФЕД е по-късно през деня и прогнозите са, че ще завърши със съобщение за слаба редукция на програмата за покупки на облигации в размер на 85 милиарда долара на месец. Пазарите намалиха очакванията си за редукцията на монетарните стимули след разочароващия доклад за трудовата заетост на 6 септември.

Долар/йена е на 99.24 и не далеч от 2-седмичното дъно в понеделник на 98.45. Евро/долар е на 1.3351 и близо до две и половина седмичния връх от 1.3385 достигнат в понеделник. Единната валута беше добре подкрепена и от доклад показал, че бизнес настроенията в Германия са се повишили през последния месец.

Сред всички основни валути обаче се отличава новозеландския долар, който удари 4-месечен връх от 0.8249 срещу зелените пари. Тази сутрин котировките бяха 0.8219. Растежът на валутата дойде след съобщението, че най-големия износител на млечни продукти в света, новозеландската Фонтера, се е радвал на по-високи цени на млякото по време на втория търг на продуктите си през този месец.

Като цяло пазарите вече не заемат позиции преди резултата от заседанието на ФЕД, който ще стане ясен в 21 часа българско време. Тогава председателя на централната банка Бен Бернанке ще даде пресконференция. Прогнозите са за намаление на програмата за изкупуване на облигации с 10 милиарда долара в съчетание с потвърждение на ангажимента за задържане на ниски лихви докато безработицата не падне под 6.5%. Някои анализатори предполагат, че ФЕД може да намали този праг до 6%. Каквото и да е забавяне при оттеглянето на стимулите ще бъде прието от пазарите като защитно поведение и това може да доведе до разпродажби на долари. Обратно, по-голямо намаление на стимулите ще бъде прието като агресивна политика, която ще породи търсене на долари. Анализаторите на Би Ен Пи Париба очакват днес да липсва съобщение за намаление на стимулите и вместо това да бъде оставена вратата отворена за редукция преди края на годината. Според швейцарската банка ако днес все пак бъде направено намаление то ще бъде скромно от 10 милиарда долара и ще липсва акцента за края на стимулите в средата на 2014 година както беше по време на пресконференцията през юни.

Днес липсват водещи икономически новини и вниманието на пазарите е изцяло съсредоточено към решението на Федералния резерв и следващата го пресконференция на Бернанке.

Златото падна под 1300 долара за тройунция в очакване на решението на ФЕД

Златото пада днес за трета поредна сесия и слезе под 1300 долара за тройунция, а инвеститорите очакват Федералния резерв да оповести намаление на стимулите, което е неблагоприятна новина за цената на жълтия метал. Прогнозите са за начало на дългото оттегляне от стимулите като то ще бъде с малка редукция на програмата за купуване на облигации, която в момента е в размер на 85 милиарда долара на месец. Пазарите залагат на редукция днес от 10 милиарда долара.

Спот цената е 1297 долара за тройунция, което прави обезценката за годината в размер на 23%. По-рано беше отчетен спад до 1291.34 долара, което е най-ниска стойност след 8 август. В момента всичко зависи от края на двудневното заседание на ФЕД по-късно днес и каква риторика ще бъде използвана по отношение на стимулите. Технически златото остава под натиск и вероятно отново ще има трудности с растежа над 1350 долара за тройунция. Според дилърите следващото ниво на подкрепа е в зоната 1270/1280 долара за тройунция.

Златото, често считано за защита срещу инфлация и спадаща икономика, се възползва от огромните монетарни стимули на централните банки в света и удари рекордни стойности от 1920 долара през 2011 година. Тази година обаче много анализатори намалиха прогнозите си за цената в очакване на намаление на стимулите в САЩ. В Голдман Сакс намалиха очакванията си до спад на цената до 1050 долара преди края на следващата година.

Волатилните движения попречиха на растежа на физическото търсене в ключовите потребители Индия и Китай. Очакванията за нови понижения на цената след началото на намаление на стимулите на ФЕД допълнително ограничават покупките.

Най-големият потребител на метала в света, Индия, увеличи вносните мита за златните бижута от 10% до 15% като по този начин те са по-високи от тези върху необработеното злато, а целта е защита на местната бижутерна индустрия. Централната банка и министерството на финансите в Индия предприеха няколко мерки тази година, за да намалят вноса на злато в опит да редуцират рекордния търговски дефицит на страната.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички