Австралийският долар се срина


Австралийският долар се срина
Снимка: Gettyimages

6383

Валутни пазари

Австралийският долар се срина днес след изненадващо слаби данни за инфлацията, докато американският долар и йената са в защитни позиции от вчера в очакване на заседанията на Фед и ЯЦБ. Австралийският долар падна с повече от 1% и сутринта се търгуваше на 0.7635 след данни, показали, че индекса на потребителските цени в Австралия неочаквано е спаднал с 0.2% за периода януари-март. Предварителните прогнози бяха за покачване от 0.3%. Това измерване за първи път след 2009 отчита отрицателен резултат и силно увеличи спекулациите, че централната банка трябва да се замисли за понижения на лихвите. Австралийският долар нарасна през този месец с почти 15% спрямо седем годишното дъно през януари, благодарение на възстановяването на цените на суровините. Нарастващите очаквания за намаление на лихвите обаче могат да спрат ралито.

Другите валути бяха спокойни по време на азиатската търговия като изглежда купуващите долари се въздържат, очаквайки ново предпазливо изказване от Фед. От друга страна обаче доходността по американските облигации удари пет седмичен връх, което предполага, че инвеститорите се настройват за по-смели коментари.

В крайна сметка еврото се представи по-добре и е отново над нивата от 1.13 като се отдалечи от дъното през тази седмица на 1.1216. В кроса срещу йената, единната валута отчете три седмичен връх от почти 126, а днес е на 125.50.

Британският паунд, който вчера достигна почти три месечен връх от 1.4640, днес е на 1.4575 срещу зелените пари.

Очакванията за Фед са твърди, че промяна на лихвите няма да има и така фокусът е насочен към изказванията след заседанието. Часове след Фед, редовно заседание има и ЯЦБ. Някои дилъри очакват от нея да предприеме някаква форма на монетарни облекчения, включително покупки на акции и/или намаление на лихвите.

Капиталови пазари

Фючърсите на петрола нараснаха с половин долар в началото на азиатската сесия днес и остават близо до върховете за 2016 година благодарение на настроенията на пазарите и слабостта на долара. Анализатори обаче предупреждават, че ралито скоро може да приключи.

Сортът Брент се търгуваше през нощта на 46.26 долара за барел, което е покачване с 52 цента спрямо нивата на затваряне вчера.

Американският лек суров петрол също прибави 52 цента и е на цена от 44.56 долара за барел. Този фючърс получи сила от данни показали спад на запасите в САЩ през миналата седмица с почти 1.1 милиона барела при очаквания за техен растеж с 2.4 милиона барела.

И двата контракта са близо до върховете за 2016 от съответно 46.49 и 44.83 долара за барел, които бяха достигнати в предишната сесия.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички