Бягство от риск на валутните и фондовите пазари


Бягство от риск на валутните и фондовите пазари
Снимка:

494

Ресурсните валути се понижиха по време на вчерашната търговия, след като очакванията за спад на икономиката на Китай бяха подновени.

Австралийският, новозеландският и канадският долар бяха сред най-губещите валути на форекс пазара. На стоковите пазари петролът и златото също понижиха стойността си. Водещите европейски и американски борсови индекси също завършиха деня на червено.

В Париж CAC-40 загуби 47,05 пункта до 3530,83 пункта, а във Франкфурт DAX загуби 03,60 пункта до 7054,94. Сред най-големите губещи бяха акциите на автомобилните компании. Акциите на BMW се обезцениха с 5%, на Daimler AG с 4.4%, а на Volkswagen AG - с 5,4%, след като асоциацията на автомобилистите в Китай прогнозира спад на продажбите на автомобили.

Нови сигнали за отслабване на икономиката на Китай дадоха повод на някои инвеститори да потърсят печалбата, покривайки дългите си позиции.

„Признаците на забавяне на икономическия растеж в Китай са налице, новото увеличаване на цените на горивата и спадът в търсенето на метали може да бъде знак за намаляване на производството", каза Джонатан Бристоу, брокер от Valbury Capital.

По-рано през деня имаше спад на EUR/USD до 1.3172, главно поради общото покачване на долара на форекс пазара, с оглед напрежението на фондовите борси в Азия и Европа. В тези нива обаче единната валута намери подкрепа и започна бързо да се покачва, като до края на деня нарасна към 1.3220/30 долара и почти покри загубите си от първата половина на деня

Покриването на къси евра в кросовете срещу високодоходните валути, като австралийския и новозеландския долар, също оказаха позитивно влияние върху европейската валута.

Този ръст се запази и по време на азиатската сесия тази нощ, което доведе до ръст на EUR/USD до нов 10-дневен връх, към 1.3280. EUR/JPY от своя страна отбеляза 5-месечен връх, покачвайки се за първи път над 111 йени от края на октомври насам. 

Според управителя на централната банка на Австрия и член на управителния съвет на ЕЦБ - Евалд Новотни, европейската икономическа система предоставя по-голяма сигурност и повече възможности за развитие спрямо американската.

Докато САЩ отчитат по-добри нива на икономически ръст, то нивата на публичен дълг и дефицит в Европа са по-ниски.

Новотни добави, че португалският дълг и валутна позиция са по-добри от тези на Гърция. Така той отговори на коментарите на изпълнителния директор на инвестиционния фонд Pimco, Мохамед Ел-Ериан, който каза пред германското списание Der Spiegel, че очаква Португалия да бъде следващата страна от еврозоната, която ще преструктурира задълженията си.

Суровините отчетоха спад на фона на мрачните прогнози за Китай

Бягството от риск беше осезаемо не само на валутните и фондови пазари, но и при суровините. Цената на фючърсите на американския лек суров петрол, с доставка през април се понижиха до 106.20 долара за барел, а тези на сорта Брент – до 124 долара за барел.

Освен мрачните прогнози за лошо приземяване на китайската икономика, Саудитска Арабия също внесе известно успокоение на пазара на черното злато.

От Риад ще предприемат стъпки за успокояване на напрежението на глобалните енергийни пазари. Страната увеличава износа на петрол за САЩ и ще отвори повторно стари петролни находища, за да разшири производството си. Целта на Саудитска Арабия е да задържи цените на петрола около 100 долара за барел.

„Високите цени на петрола могат да доведат до негативни ефекти за глобалната икономика“, коментираха от кабинета на кралството. Според ЕД Морс от Citigroup, ако Саудитска Арабия запази високото ниво на производство, вероятно ще се стигне до ръст на запасите и спад на цените.

Тази сутрин американският петрол се търгува на цена от 105.50/60 долара за барел, а сортът Брент се разменя в нивата към 124.40/50 долара за барел.

Златото понижи стойността си с 13 долара за деня, приключвайки дневната сесия към 1650 долара за тройунция, където се търгува и в ранните часове на тази сутрин.

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички