Британският паунд се изстреля след разделението за лихвите в АЦБ


Британският паунд се изстреля след разделението за лихвите в АЦБ
Снимка: Pixabay

4288

Доклад за откритите нови работни места и за движението на работната ръка в САЩ потвърди вчера силния трудов пазар. Данните от последния месец бяха силно ревизирани нагоре. Още по-важна е ривизията на темпа на напускащите, който се следи отблизо от Фед. Доклада ще даде още по-голяма увереност на Фед да продължи с предвидената траектория на повишение на лихвите.

Другите данни вчера от САЩ също бяха положителни. Данните на Фед Филаделфия излязоха по-силни, жилищния сектор отчете добри резултати. Доходността по облигациите отново нарастваше, докато акциите претърпяха малък спад.

Резултатът от изборите в Холандия потвърди слаб резултат за крайно десните. В същото време партията на сегашния управляващ премиер отчете победа. Сега предстои формиране на коалиция, което е нещо типично за Холандия. От гледна точка на пазарите обаче рисковия елемент вече отпадна.

Заседанието на АЦБ доведе до скок на паунда с около 100 пипса, тъй като при гласуването 8 срещу 1 от членовете бяха за запазване на лихвите. Единственият против липсата на промяна е бил за покачване на лихвите. В допълнение и изказванията бяха силни след решението. Това показва, че скоро АЦБ ще влезе в цикъл на повишения на лихвите още повече и при нарастващата инфлация.

Данните за инфлацията в Европа излезе според очакванията. Бавното покачване на основните цени остава причината, която кара ЕЦБ да запази благоприятната монетарна политика. Все пак дефлационния натиск започва да изчезва.

Доларът падна за втори пореден ден, което се дължеше най-вече на силата на еврото, паунда и шведската крона.

Новозеландският долар изпита големи затруднения заради излезлите слаби резултати за БВП. Слабостта на валутата, по-специално срещу австралийския долар, е една от любимите сделки сред дилърите.

Еврото продължи да расте, тъй като калкулирания рисков премиум в изборите се премахва. Слабостта на долара също помага. Зоната около 1.08 остава ключова. Нейно преодоляване ще отвори пътя за покачване към 1.10. Паунда удари двуседмичен връх на 1.2373.

Намалели икономически и политически рискове доведоха до повишение на доходността по облигациите

Доходността по облигациите отново растеше и компенсираше загубите от предния ден, докато пазара все още анализира решението и прогнозите на Федералния резерв.

Доходността по германските облигации растеше заради премахването на рисковия елемент свързан с изборите в Холандия. Доходноста по английските скочи след гласуването на Кристин Форбс по време на заседанието на АЦБ за повишение на лихвите, което изненада пазарите.

Спокойствие на пазарите след Фед и изборите в Холандия

Американските акции бяха спокойни в деня след заседанието на Фед и отчитаха слаби печалби и загуби. Насдак успя да затвори над нивото от 5900, докато Дау Джоунс и Стандард енд Пуърс отчетоха малки загуби. Сектора на здравеопазването отчете най-големи загуби след обръщението на Тръмп в което предложи по-големи разходи за регулаторите и по-слабо финансинаре за болниците.

Европейските пазари бяха силни вчера и достигнаха 15-месечни върхове след заседанието на Фед и изборите в Холандия. Най-голям ръст отчете Лондон, където FTSE100 нарасна с 0.64%. В Германия DAX се повиши с 0.61%, а във Франция CAC с 0.56%.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички