Централните банки все още предпочитат паунда пред еврото


Централните банки все още предпочитат паунда пред еврото
Снимка: Getty Images/Guliver

4348

Централните банки по цял свят намаляват резервите си в евро на фона на опасения за политическа нестабилност, слаб икономически растеж и с оглед на политиката на Европейската централна банка на отрицателни лихвени ставки, като в същото време увеличават активите си в британски лири, гледайки на паунда като на дългосрочна и стабилна алтернатива.

Това показват резултати от проучване на сайта Centralbanking.com сред мениджъри на 80 водещи централни банки, които бяха попитани за техните основни източници на безпокойство през настоящата година. Основната задача на тези мениджърите, които съвместно отговарят за активи в размер на почти 6 трлн. долара, е да инвестират международните резерви на централните банки с цел запазване на стойността на техните местни валути, съобщава БНР.

Според последното проучване на Centralbanking.com, най-големите опасения за настоящата година са свързани със стабилността на Европейския паричен съюз. В същото време, въпреки несигурността относно Brexit - процесът по излизането на Великобритания от ЕС, който беше стартиран от премиера Тереза Мей през миналата седмица, централните банки по цял свят гледат на британската лира и на Обединеното кралство като по-безопасно място за техните инвестиции, отколкото еврозоната.

Резултатите от проучването показват, че някои от анкетираните централни мениджъри са съкратили значителна част от техните експозиции в евро, докато други са намалили до минимум техните финансови активи, деноминирани в единната европейска валута. Повече от две трети от 80-те централни банки са променили техните инвестиционни портфейл, като приблизително същата бройка от тях са направили промени и в дълготрайността на инвестициите.

Централните банки на развиващите се пазари, някои от които са сред най-големите притежатели на световните валутни резерви, са били по-склонни да се оттеглят от инвестиции в евро, отколкото централните банки на развитите икономики.

Според последното проучване, решението на Великобритания да напусне ЕС не се е отразило към момента на популярността на лирата стерлинг като важна инвестиционна валута, като 71% от анкетираните мениджъри посочват, че паундът изглежда атрактивен в по-дългосрочен план с оглед на неговата обезценка с близо 18% спрямо щатския долар след проведения през миналия юни референдума в подкрепа за Brexit.

Въпреки че част от централните банкери са заявили, че ще бъдат по-предпазливи по отношение на инвестирането в британската лира през следващите няколко години, мнозинството от тях вярват, че Brexit може да осигури добра възможност за тях да диверсифицират своите портфейли в по-далечно бъдеще.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички