Данни от Китай и Германия оказаха подкрепа на еврото


Данни от Китай и Германия оказаха подкрепа на еврото
Снимка:

458

Еврото нарасна във вторник, тъй като по-добри от очакваното икономически данни подкрепиха покупките на рискови активи и породиха покриване на къси позиции. Единната валута обаче вероятно ще остане под натиск през 2012 година заради опасенията свързани със суверенния дълг и ниския икономически растеж в еврозоната.

Настроенията на пазарите станаха по-оптимистични благодарение на добри данни за производството и сектора на услугите в Китай, докато безработицата в Германия се понижи с повече от очакваното след излезлия в понеделник PMI индекс, който показа пък по-малко от прогнозираното свиване.

Последвалото рали на европейските борсови индекси доведе до търсене на по-рискови активи. Това изтика еврото до 1.3059 срещу долара и го отдалечи от дъното за 2001 година на 1.2858, което беше достигнато миналата седмица. Така единната валута започна с приповдигнато настроение новата 2012 година след обезценка с 3% през миналата година.

Дилъри съобщиха за търсене на евро от американски и английски банки, които също допринесоха за възстановяването от 11-годишното дъно срещу йената, ударено в понеделник. Продължаващите обаче опасения за високите нива на суверенния дълг и липсата на решения с кризата, която вече е в третата си година и вероятно ще вкара европейската икономика в рецесия, ще задържат еврото под натиск. За да станем свидетели на трайно покачване на единната валута е необходимо преди това да има трайно подобрение на фундаментите в еврозоната. Засега опасенията с Испания и Италия остават големи, а рисковете заобграждащи гръцката икономика продължават да влошават перспективите пред еврото и да засенчват устойчиво добрите резултати от германската икономика.

Вчера задействането на стопове при 1.3020 доведоха до растежа на еврото към върховете за деня, но в крайна сметка то загуби част от печалбите и се установи на 1.3030. Покачването беше спряно от оферти в диапазона между 1.3050 и 1.3080. Специалистите остават на мнение, че ралитата на еврото трябва да бъдат използвани за нови разпродажби.

Кросът евро/йена се повиши с 0.6% до 100.13. В понеделник той падна до 98.71 при ниско ликвидна търговия, а дъното е най-ниска стойност след декември 2000 година.

Инвеститорите се опасяват най-вече за Италия, която е изправена пред изплащането на облигации и купони на стойност около 100 милиарда евро само през първите четири месеца на 2012 година. Всичко това се случва при разходи за емитиране на 10-годишни облигации на стойност критичните 7%. Страховете за Гърция пък се потвърдиха след изказване на говорител на правителството, който посочи че Гърция ще трябва да напусне еврозоната, ако не успее да достигне до сделка с международните си кредитори за втория спасителен план от 130 милиарда евро.

Фактор, който може да омекоти обезценката на еврото е позиционирането на пазара. Последните данни за спекулативните позиции показаха, че късите са достигнали рекордно високи нива.

Еврото може да получи облекчение и ако европейските лидери постигнат напредък относно мерките за борба с кризата по време на серията от срещи през този месец. Френският президент Никола Саркози ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел на 9 януари в Берлин за разовори, които вероятно ще се въртят около новите правила за бюджетна дисциплина в ЕС. Финансовите министри от 27-те членки на ЕС ще се срещнат на 23 януари преди самите лидери да се срещнат седмица по-късно.

Еврото падна до рекордно ниски нива срещу австралийския долар, който нарасна и с 1.2% срещу зелените пари до 1.0370, а сила му даде покачването на борсовите индекси. Долар/йена падна с 0.3% до 76.70, което не е много далеч от рекордните дъна на 75.31 достигнати в края на октомври.

Напрежението около Иран доведе до рали на златото

Спот цената на златото днес загуби 0.2% след силните печалби от вчера, които дойдоха след окуражителни данни от САЩ и Европа. Подкрепа оказват нарастващите опасения около Иран.

Жълтият метал започна новата година възвръщайки всичките си загуби от миналата седмица и постигна най-голямо дневно покачване след 25 октомври. Това накара анализаторите да предполагат, че златото може да се възползва си от статута си на предлагащ сигурност актив, въпреки опасенията за дълговата криза в еврозоната. При финансова несигурност златото трудно играе тази роля, но при реални геополитически рискове функционира като защита.

Днес в 5:30 сутринта златото губеше 0.2% и се търгуваше на 1599.10 долара за тройунция. Според технически анализатори металът може да нарасне към 1629 долара за тройунция по време на днешната търговия.

Златото се движи в тандем с еврото, което днес също минимално поевтиня след вчерашното рали. То дойде заедно с покачване на суровините и борсовите индекси подкрепени от по-силни от очакваното данни за производството в САЩ и от 20-годишното дъно на безработицата в Германия.

Физическият сектор в Азия остава вял, докато физическото предлагане остава ограничено от рафинериите, които рестартират капацитетите си след празниците. До следващата седмица физическото предлагане ще се подобри. Ще се подобри и физическото търсене, тъй като азиатските дилъри търсят златото преди китайската нова година.

Въпреки обезценката от 10% през декември, спот цената като цяло се покачи с 10% през 2011 година, което маркира 11-та година на растеж. Покачването се дължеше на нарасналото инвестиционно търсене от индивидуални лица и повишените покупки на централни банки. По данни на МВФ през първите 11 месеца на 2011 година централните банки от целия свят са купили близо 350 тона злато, като Турция направи най-голямо повишение на резервите си през ноември.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички