Данните за трудовия пазар в САЩ правят долара привлекателен


Данните за трудовия пазар в САЩ правят долара привлекателен
Снимка:

397

Доларът удари 3-седмичен връх срещу еврото след добрите данни в края на миналата седмица за трудовия пазар в САЩ, които сигнализират, че икономиката не се нуждае спешно от нови монетарни стимули на Федералния резерв.

Еврото се бори да запази позиции, след като пазарите започнаха да го продават при гръцката сделка за размяна на облигации. Евро/долар слезе днес с 0.2% до 1.3093 и се търгува при най-ниските нива след 16 февруари. Възможна подкрепа е 1.3055, което е 50% корекция на ралито от януари до февруари. Така или иначе рисковете за по-трайно слизане под 1.31 са доста големи.

Опасенията дали Португалия ще последва Гърция, дали Атина ще се нуждае от нови помощи, дали сегашните й проблеми ще бъдат разрешени оказват натиск върху единната валута. Наличието на много несигурности и негативи на пазарите ограничават покачванията на еврото.

В петък стана ясно, че работодателите в САЩ са добавили през февруари нови 200 000 работни места, което е трети пореден месец на увеличение. Новината оказва добра подкрепа на долара. След излизането на поредните данни показали подобрение на пазара на труда икономистите на Уолстрийт започнаха да преосмислят прогнозите си доколко агресивен ще бъде Фед при прилагането на нови монетарни стимули.

Икономистите при първичните дилъри, големите финансови институции, които директно осъществяват бизнес с Фед, все още вярват, че ще има и друга голяма програма от стимули. Разликата от преди един месец е обаче, че сега очакват тя да е по-малка на размер.

Долар/йена слезе до 82.25 и е под натиск заради теглене на печалби. В петък двойката достигна 82.65, което е най-високо ниво след април 2011 година. Покачването дойде благодарение на положителния доклад за пазара на труда в САЩ, който направи долара по-привлекателен от нискодоходната японска валута.

Тази седмица двете валути ще зависят от решенията на ЯЦБ и Фед, които имат редовни заседания във вторник. Монетарната политика на ЯЦБ е в светлината на прожекторите след изненадващото решение през февруари да разшири покупките на активи с 10 трилиона йени, което породи всеобщ спад на йената. Утре очакванията са ЯЦБ да се въздържи от допълнително разширение на покупките и вместо това най-вероятно ще подчертае, че има готовност през следващите месеци да достави нови монетарни стимули ако е необходимо.

Златото следва растежа на акциите

Златото нарасна днес, тъй като печалбите на японския борсов индекс „Никей” комепнисираха силата на долара. Голяма част от инвеститорите обаче вероятно ще останат встрани от днешната търговия преди утрешното заседание на Фед, което евентуално може да се окаже неблагоприятно за метала.

Засега покачването му е 9% от началото на годината и е продължение на 11 поредни години на поскъпване. Спот цената днес сутринта беше 1704 долара за тройунция след покачване през нощта до 1713.80 долара.

В петък беше налице повишение от почти 1%, благодарение и на по-скъпия петрол и по-високите американски борсови индекси, които отразяваха солидния растеж за трети пореден месец на заетостта в САЩ. Рекодните нива са 1920 долара за тройунция и бяха достигнати през септември.

Мениджърите на парични фондове, в това число и хедж фондовете и други големи спекуланти, намалиха през миналата седмица активите си в злато до най-ниски нива за последните 5 седмици.

Днес индексът „Никей” в Токио проби нивата от 10 000 и достигна 7-месечен връх. Покачването отразява засилващото се възстановяване на американската икономика. Техническите фактори обаче също сочат към растеж на индекса.

Златото често следва движенията на акциите, защото в момента се възприема като рисков актив, по-спецално заради дълговата криза в Европа, където някои инвеститори осребряват позициите си в метала, за да покриват загуби на другите пазари.

Жълтият метал изглежда се възстанови от техническия спад през миналата седмица, но остава уязвим за нови корекции в иначе положителния дългосрочен възходящ тренд.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички