Девалвацията на йената не спира


Девалвацията на йената не спира
Снимка:

631

Йената падна отново срещу долара и еврото, тъй като Японската централна банка запази монетарната си политика без промяна и подчерта готовността си за нови монетарни стимули ако това се налага. След дни предстои среща на Г-20, която също трябва да даде сигнал докога ще продължи слабостта на йената.

Долар/йена се търгува на 93.52 и приближава 33-месечния връх от понеделник на 94.46. Евро/йена е на 125.73 и близо до 34-месечния връх от 127.71, ударен преди една седмица.

Днес оповестени данни показаха, че японската икономика се е свила за трето поредно тримесечие - през октомври-декември. Това дава сила на новото правителство да продължи радикалната си политика, за да съживи растежа и да доведе до инфлация. Повече се очаква от следващото заседание на централната банка на 3 и 4 април, което ще бъде ръководено от нов управител. Сегашният Масаки Ширакава ще напусне заедно с двамата си заместници три седмици преди да изтече 5-годишния им мандат.

След ноември доларът е поскъпнал с около 20% срещу йената, докато еврото с 25%, тъй като ЯЦБ междувременно попадна под безмилостен политически натиск да предприеме по-агресивни стимули. Пазарът се изнерви през тази седмица, защото се опасява, че срещата на финансовите министри от Г-20, която започва в петък и ще трае два дни, може да доведе до натиск върху Япония заради недоволството от рязкото сриване на йената.

Днес централната банка в Южна Корея цитира експанзионистичните операции на новото японско правителство като една от потенциалните несигурности за растежа на страната. Изявление на Г-7, проектирано с цел успокояване на международните валутни пазари, доведе до объркване на пазара, тъй като Япония го оприличи като одобряващо инфлационната й политика, докато представителите на Г-7 загатват за друго. Недоверието се увеличи, когато управителят на АЦБ заяви вчера, че изявлението на Г-7 трябва да бъде прието сериозно и да не бъде интерпретирано от странични лица.

Евро/долар е стабилно на 1.3438 след растеж по-рано до едноседмичен връх от 1.3520. Съпротива е 1.3530, което е 50% корекция на спада от 1 до 11 февруари. В подкрепа на единната валута бяха данните в сряда, показали растеж на производството в европейските заводи в края на годината за първи път след август. Това е и сигнал, че валутният съюз бавно започва да излиза от рецесията.

Високодоходните валути се представят добре, като австралийският долар се покачи до едноседмичен връх срещу зелените пари от 1.0370 и още повече се отдалечи от 4-месечното дъно във вторник на 1.0222.

Златото остава под натиск след противоречивите изявления от Г-7

Златото се стабилизира днес след последните загуби и се наблюдава интерес за покупки от бижутерите в Азия след почивката по случай Лунната нова година. Загубите на акциите обаче ограничават печалбите на метала.

Срещата през тази седмица на Г-20 е в центъра на вниманието, за да даде по-точни отговори на въпросите за икономическия растеж и валутите. Спот цената на златото е 1643 долара за тройунция след спада вчера под 1650 долара, който дойде при излизането на данни, показали разочароващо слаб растеж на продажбите на дребно в САЩ. Днес са налице слаби покупки най-вече от Хонконг. Там пазарът поднови дейността си, но този в Китай и днес остава затворен по случай празниците за Лунната нова година. Слабата йена и надеждите за повишено търсене от производителите на автомобили в Китай помагат на фючърсите, като тези на паладиума продължиха да поскъпват и достигнаха най-високи нива след 2001 година.

Йената остава близо до многогодишните дъна срещу долара и еврото, а на срещата на Г-20 темата за валутните курсове се очертава гореща. Каквато и да е сила на зелените пари може да навреди на търсенето на суровините, деноминирани в долари. Несигурността на пазарите преди срещата на Г-7 след противоречащите изявления вероятно ще пречи на растежа на златото, докато не излезе финалното изявление от Г-20. Валутите в момента са доста волатилни след изявлението на Г-7 по-рано през седмицата относно валутните курсове, чиято цел беше да потуши слуховете за валутни войни, но вместо това доведе до по-големи опасения.

Физическият сектор в Сингапур остава пасивен след интереса за покупки от Индонезия и Тайланд по-рано през седмицата. Според анализатори е необходим и пробив под 1639 долара, за да се появят купуващи спекуланти.

SPDR Gold Trust GLD, който е най-големия златен фонд в света, обяви че активите му са спаднали с 0.07% до 1325.99 тона към сряда спрямо 1326.89 тона във вторник.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички