Добрите новини от Германия тласнаха еврото


Добрите новини от Германия тласнаха еврото
Снимка:

332

EUR/USD проби опционната бариера в 1,3300 и се покачи до най-високо ниво от 9-ти декември насам, след големия ръст на индекса IFO на Германия.

Бизнес доверието в страната е нараснало в по-голяма степен от прогнозите на икономистите, достигайки 7-месечен връх през февруари.

Индексът на базираният в Мюнхен институт за икономически проучвания Ifo, който изследва бизнес климата и се базира на проучване измежду 7000 компании, нарасна до 109.6 пункта от 108.3 пункта през януари. Това е четвъртото поредно увеличение на показателя и е най-високата му стойност от юли 2011 г.

Не толкова оптимистично стоят нещата в останалите европейски страни. Въпреки стабилното състояние на Германия, еврозоната ще се окаже в рецесия през 2012г., след като Европейската комисия намали рязко прогнозата за БВП на валутния съюз до -0.3%, спрямо +0.5%. ЕК прогнозира и стагнация в икономическия растеж на целия Европейски Съюз през 2012 г. спрямо предишната ноемврийска прогноза за ръст от 0.6%г./г.

От Комисията предвиждат БВП на Италия да се свие с 0.7% на тримесечна база за първите три месеца на 2012 г., след това с 0.2% през второто тримесечие и да се стабилизира през останалите шест месеца на годината. Свиването на БВП на Италия ще бъде главно заради спада в националното търсене в условия на прилагане на строги мерки.

От Европейската комисия заявиха, че очакват икономиката на Испания да се свие с 1% през тази година. Това е значително по-мрачна прогноза, отколкото последната, направена в края на 2011 г.

От ЕК казаха, че несигурността в Европа остава висока и рисковете за икономическото развитие остават в низходяща посока.

"Ако има утежняване на суверенната дългова криза, това ще доведе в крайна сметка до кредитна криза и колапс във вътрешното потребление, което вероятно ще доведе до дълбока и продължителна рецесия", предупреди ЕК в своя доклад с новите икономически прогнози за Европа.

Пазарите не обърнаха голямо внимание на тези прогнози и голяма част от европейските индекси отчетоха ръст, макар и минимален.

Европейската валута се покачи спрямо повечето световни валути на форекс пазара. Спрямо американския долар, еврото нарасна до 1.3378, което е най-високата стойност от 9 декември. Спрямо японската йена, еврото отчете трети пореден ден на ръст, покачвайки се до 106.95 йени, като този подем се запази и по време на азиатската сесия тази нощ.

Банковият сектор се оказа най-губещият на европейската сцена по време на вчерашната търговия. Най-голямата английска банка RBS регистрира рекордна загуба от 2,0 млрд. паунда за 2011 г. при очаквано ниво от 1,1 млрд. паунда. Френската банка - Креди Агрикол регистрира загуба от 3,07 млрд. евро за четвъртото тримесечие следствие на загуби от гръцки облигации. Акциите на банката спаднаха с 3,8%.

От другата страна на Океана трудовият пазар продължава да отчита подобрение. Броят на подадените молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица е останал непроменен, но средната стойност на общия тренд на показателя е продължил да се понижава. Броят на служителите, подали молби за помощи за безработни повече от една седмица се е понижил със 52 000 до 3.392 млн. Най-голям спад в молбите за помощи за безработни е бил отчетен в Калифорния, а нито един щат не е отчел ръст по-голям от 1 000.

Петролът се покачи за 9-ти пореден ден

Американският лек суров петрол нарасна за девети пореден ден по време на вчерашната търговия. Силна подкрепа суровината намери в нивата около 105.70/80 долара.

Същественото покачване започна по време на американската сесия, като фючърсите за месец април на американския петрол нараснаха до 108.60 долара за барел, а тези на сорта Брент – до 124 долара за барел.

Така черното злато записа най-големия си дневен ръст от два месеца насам, въпреки че запасите на петрол отчетоха повишение за седмицата до 17.02. - към 340.7 млн. барела, спрямо 339.1 млн. барела за предходния период.

Нарастващото напрежение около Иран, както и размириците в Сирия са основната движеща сила за петролните пазари на този етап.

Златото също отчете повишение. Ценният метал нарасна до 1787 долара за унция, което е най-високата му стойност от началото на месец май 2011 г. Към тази сутрин златото се търгува на нива от 1776/77 долара за унция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички