Долар/йена щурмува, но все още не е преодоляло нивото от 1:100


Долар/йена щурмува, но все още не е преодоляло нивото от 1:100
Снимка:

436

Доларът остава много близо до нивата от 100 йени, тъй като спадовете биват посрещани с покупки, което поставя съотношението долар/йена на път да завърши втора поредна седмица с печалби и да отчете най-голямото двуседмично поскъпване за последните 4 години.

След като миналата седмица Японската централна банка обяви огромен план от стимули, който беше последван от бързи покупки на облигации през тази седмица, зелените пари поскъпнаха с близо 6% срещу японската валута. Еврото дори изригна повече и скочи с 8% срещу йената, което е най-голямото двуседмично покачване в този крос, отчитано някога.

Днес долар/йена е 99.46 след спад вчера до 99.10, където бързо се появиха купувачи. По-рано през седмицата двойката почти докосна нивата от 100, но се сблъска с продажби свързани с големи опционни бариери преди психологическата цифра. Ако тя бъде пробита, следва атака на върха от април 2009 година на 101.45.

Евро/йена е 130.47 при достигнат вчера нов 3-годишен връх от 131.11. Единната валута в момента се цели във върха от януари 2010 на 134.37.

Анализаторите бързо промениха прогнозите си за долар/йена и "Сосиете Женерал" вече предвижда покачване в крайна сметка до 110 при предишна прогноза от 103. Последните движения пък недвусмислено показват, че преодоляването на цифрата 100 е само въпрос на време.

Валутата, която се представи най-убедително през изминалата седмица, беше новозеландския долар, който напредна с повече от 2% срещу американския си съименик до 0.8676. Срещу йената растежът през тази седмица е 4.7% до 5-годишен връх от 86.43. Поскъпването на новозеландския долар дойде след като управителят на Новозеландската централна банка предупреди в понеделник, че лихвите може би трябва да бъдат повишени, за да се охлади пазарът на недвижимите имоти.

Златото остава слабо заради търсенето на по-рискови активи

Златото е почти без промяна днес, но е на път да запише трета поредна седмица на спад, тъй като силните акции привлякоха инвеститори, които търсят по-добра възвръщаемост. В същото време отливът от спекулативни позиции в златните фондове отразява нестабилните перспективи за растеж на жълтия метал.

Цената на метала през нощта беше 1560 долара за тройунция след спад в четвъртък до едноседмично дъно. В момента се очертава и поевтиняване от над 1% за седмицата. От началото на годината то е 7% след отчетените годишни печалби в 12 поредни години.

Активите на най-големия златен фонд в света за търговия SPDR Gold Trust намаляха с 0.18% в четвъртък до 1181.42 тона спрямо 1183.53 тона в сряда.

Задлъжнелите европейски икономики като тези на Италия и Португалия могат да попаднат под натиск да използват златните си резерви в резултат на решението Кипър да продава злато, за да финансира нуждите си. Ситуацията със спасителния план за Кипър ще бъде най-обсъжданата тема по време на двудневната среща на финансовите министри от ЕС, която започва днес и ще се проведе в Дъблин. Основен акцент ще е и нарастващото нежелание на Германия за банкови реформи в еврозоната.

Шпионска агенция към Пентагона за първи път направи заключение, че е възможно Северна Корея да има капацитета да изстреля ракети. снабдени с ядрен заряд, което илюстрира високите рискове, свързани с нарастващото напрежение на Корейския полуостров.

Азиатските борсови индекси растяха през нощта, а йената беше изправена пред нови дъна заради инжекциите от ликвидни средства на ЯЦБ и новите рекордно високи затваряния на Уолстрийт, които продължават да дават увереност на инвеститорите. Американските борсови индекси нараснаха в четвъртък за четвърти пореден ден и това изпрати Дау Джоунс и Стандард енд Пуърс до нови рекордно високи нива на затваряния благодарение и на положителни данни за пазара на труда и окуражителни сигнали за търговията, които облекчиха скорошните опасения за икономическия растеж.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички