Доларовите бикове се раздвижиха след данните за продажбите на дребно


Доларовите бикове се раздвижиха след данните за продажбите на дребно
Снимка: Getty Images/Guliver

1622

В четвъртък доларът бе по- стабилен спрямо останалите валути, отчасти благодарение на оптимистичните данни за продажбите на дребно в САЩ, докато напрежението около падащите цени на петрола доведе до ново рекордно дъно за руската рубла и продължи да държи канадския долар прикован към 5- годишно дъно.

Суровият петрол падна под 59 долара за барел за пръв път от над 5 години, продължавайки резкия спад, който предизвика изненадващо намаление на лихвения процент на Норвежката централна банка в четвъртък.

Щатската валута се изкачи обратно до 119.55 йени, отдалечавайки се от 2- седмичното дъно на 117.44, след като широко следеният доклад показа по- добър от очакваното ръст на продажбите на дребно през ноември, но впоследствие върна обратно голяма част от печалбите до 118.52.

Данните представиха нови доказателства за цялостната сила на американската икономика и подчертаха разликата в перспективите пред САЩ и останалата част от развития свят.

Не е изненадващо, че еврото се върна близо до 1.2370 долара, падайки от почти 2-седмичния връх на 1.2496. Последно то се търгуваше за 1.2400 долара, оставайки близо до корекцията от 38,2% на възхода от 1.2247 до 1.2496.

Продажбите удариха лошо стоковите валути, тласкайки канадския и австралийския долар но нови няколкогодишни дъна. Канадската валута достигна 5- годишно дъно на 1.1551.

Австралийският долар пък достигна 4- и половина годишно дъно на 0.8214. Спадът донякъде бе предизвикан и от председателят на АЦБ, който заяви в интервю с местен вестник, че би желал да види как валутата пада до 75 американски цента.

Все пак фактът, че Глен Стивънс не сигнализира за някакви спешни планове за намаляване на лихвените проценти помогна на австралийската валута да се възстанови до 0.8273.

Не такъв бе случаят обаче при норвежката крона, която се срина до най- ниската си стойност за последните 10 години, след като централната банка на страната неочаквано намали лихвения процент.

От банката заявиха, че може да облекчат политиката допълнително, тъй като ниските цени на петрола вредят на перспективите за икономическия растеж на страната.

Доларът поскъпна до 7.3161 крони, достигайки връх, последно видян през 2003. Еврото поскъпна до 5- и половина годишен връх на 9.0708 крони.

Останалите валути също усетиха натиск поради падащите цени на петрол, като мексиканското песо падна до най- ниската си стойност за последните 6 години на 14.7155 песо за един долар.

Златото приключи без съществена промяна поради смесените икономически сигнали 

Златото приключи без съществена промяна при накъсана търговия на фона на противоречивите сигнали, като стабилността долара оказа натиск, а слабите икономически данни предизвикаха търсене на безопасни активи.

Доларът се възстанови след три последователни губещи сесии, подкрепен допълнително от добрите данни за продажбите на дребно в САЩ и спадът в новите молби за помощи при безработица.

По- късно през сесията обаче данни показаха, че нетното богатство на американските домакинства е спаднала през третото тримесечие за пръв път от 3 години. Това се дължи на спада на притежаваните от тях акции и нарастващите дългове.

Спот златото поскъпна с 0,7% до 1 227.53 долара за тройунция, след като по- рано бе паднало почти 1% до 1 219.90.

Металът все още е на път да запише печалба от 3,1% на седмична база, което би било най- добрата му печалба от март насам.

Американските фючърси поевтиняха с 0,3% до 1 225.60 долара за тройунция.

Доларът поскъпна с 0,6% спрямо кошница от валути и се очаква да се стабилизира допълнително преди заседанието на Фед следващата седмица, което може да даде насоки относно очакваното увеличение на лихвения процент на централната банка.

Ако той бъде повишен по- рано от очакваното, това най- вероятно би довело до поскъпването на долара и би наранило нелихвоносното злато.

Длъжностни лица от Фед досега подчертаваха, че ниската инфлация може да задържи лихвените проценти близо до нулата за продължителен период от време.

Американските фючърси върху суров петрол паднаха под 60 долара за барел, достигайки най- ниската си стойност за последните 5 години. Слабостта при цените на енергията се отразяваше много негативно върху търсенето на злато в последно време, притъпявайки привлекателността на метала в качеството му на средство за хеджиране на предизвикваната от петрола инфлация.

Търсенето на безопасни активи и покриването на къси позиции стоят зад възстановяването на златото от 4- и половина годишното дъно, достигнато миналия месец, коментираха търговци.

Сигнал за повишение на инвеститорския интерес бе увеличението в запасите на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд, базиран на злато, в света. В сряда те нараснаха с 3 тона до 724.80 тона общо.

Сред останалите благородни метали среброто прекъсна тридневната си възходяща серия и изгуби 0,1% до 17.04 долара за тройунция. Платината изгуби 0,4% до 1 238.70 долара за тройунция, а паладият поскъпна с 0,6% до 815.25 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички