Доларът бързо възвръща временните загуби


Доларът бързо възвръща временните загуби
Снимка: Thinkstock/Guliver

1630

Доларът нарасна днес и възвърна част от загубите претърпени вчера след изненадващо големия спад на продажбите на дребно в САЩ. Зелените пари скочиха до 117.80 срещу йената при дъно в сряда на 116.07, което е най-ниска стойност след 16 декември.

Вчера инвеститорите теглеха печалби от дълги доларови позиции при публикуването на доклада за продажбите на дребно, които показаха най-голямо понижение за последните 11 месеца през декември. Това накара някои да прогнозират, че първото повишение на лихвите на Федералния резерв може дза дойде по-късно от очакваното.

Лошите стойности доведоха доходността по 10-годишните американски облигации до 20-месечно дъно от 1.784%, докато тази по 30-годишните спадна до рекордно ниски стойности от 2.395%. При азиатската търговия днес обаче 10-годишните нараснаха до доходност от 1.872% при затваряне вчера на 1.835%, а 30-годишните до 2.478% при затваряне вчера на 2.451%.

Докато на пазара липсва пълна яснота кога Фед ше повиши лихвите, самото повишение е широко очаквано някъде около средата на годината, което дава сила на долара срещу основните му противници, чиито централни банки се намират в противоположна монетарна политика.

Управителят на ЯЦБ Харухико Курода заяви днес, че икономиката се възстановява умерено и че ЯЦБ ще запази различните количествени поощрения колкото дълго е необходимо. Инвеститорите очакват с нетърпение обаче заседанието на ЕЦБ на 22 януари при засилени спекулации, че централната банка ще стартира мащабна програма по покупки на държавни облигации. Вчера ЕЦБ получи подкрепа от висш законодателен съветник за такива покупки, който заяви, че те не нарушават европейските закони.

Евро/долар е на 1.1767 и не е далеч от вчерашното 9-годишно дъно на 1.1728. Евро/йена е на 138.58 след две и половина месечно дъно вчера на 137.02 и доста под 6-годишния връх от миналия месец на 149.79.

По време на азиатската търговия изпъкна австралийския долар, който отчете солидни печалби след силни данни за трудовата заетост накарали пазарите да намалят шанса за намаление на лихвите. Валутата скочи на 0.8202 срещу американския си съименник, след като стана ясно, че икономиката е създала 37 400 работни места през декември при очаквания за слабо повишение от 3 800, докато безработицата е слязла от 6.2% на 6.1%. Цифрите насочват към мисълта, че Австралийската централна банка ще остави лихвите без промяна през цялата 2015 година. По-рано австралийския долар, който се използва като барометър за световния растеж, беше под натиск заради резкия спад на цената на медта, традиционно приемана за измерител на търсенето му.

Златото не успява да задържи печалбите

Златото е стабилно днес, докато азиатските индекси се възстановяваха от първоначалните загуби. Металът обаче остава под 12-седмичния връх, тъй като последните продажби на суровините му навредиха.

Акциите в Азия върнаха ранните загуби и нарастваха днес след покачването на цената на петрола, което доведе до подобие на спокойствие на пазарите, но опасенията за световния растеж остават след слаби данни за продажбите на дребно в САЩ допълнени от сриващите се цени на медта.

Спот цената на златото е 1230 долара за тройунция при вчерашен скок до 1244 долара, които са най-високи нива след 23 октомври. Той обаче беше последван от разпродажби заради спада на медта до пет и половина годишно дъно. Причината за тези развития беше намалената прогноза на Световната банка за световния икономически растеж.

Трите неуспешни теста на нивата от 1245 долара карат специалистите да очакват слизане към зоната от 1215/1220 долара. Отрицателните настроения спрямо суровините не бяха компенсирани от разочароващите данни за продажбите на дребно в САЩ и по-слабия долар, които обикновено дават сигурност на метала предлагащ сигурност. Доларът претърпя в сряда загуби заради най-големия спад за последните 11 месеца през декември на продажбите на дребно в САЩ.

Златото отчита растеж от 4% през този месец, след две години на спадове, но прогнозите за тази година остават негативни. Спадът на цената на петрола може да има голямо отражение върху американската икономика и загатва за липса на инфлационна заплаха. Силата на долара също ограничава покачванията на златото при продължаващи опасения за световния икономически растеж и вероятността от дефлация.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички