Доларът чака трудовата заетост и президентските избори


Доларът чака трудовата заетост и президентските избори
Снимка:

380

Йената пак пада днес и се приближава до 4-месечното дъно срещу долара, тъй като японските вносители продават валутата, защото пазарите вече разглеждат решението на централната банка по-положително.

Другите големи валути са основно стабилни, а инвеститорите следят критичните събития, които предстоят през следващите дни в САЩ, в това число доклада за заетостта в петък и президентските избори във вторник.

Доларът нарасна до 80.02 йени и така напълно възстанови загубите, които претърпя при разочарованието във вторник след облекчението на монетарната политика. Зелените пари в момента се насочват към тест на 4-месечния връх от петък на 80.38.

Във вторник Японската централна банка увеличи покупките на активи по програмата си с 11 трилиона йени, действие което беше в съответствие с очакванията на пазарите, въпреки че някои дилъри залагаха на по-големи цифри, може би и защото заседанието на банката продължи по-дълго от очакваното. Катализаторът за печалбите на долара днес са огромните поръчки от японските вносители. Анализатори отбелязаха, че корпоративните валутни потоци имат склонност да подкрепят в момента долара заради търговския дефицит на Япония. Това е видима промяна спрямо събитията преди няколко години, когато покупките на йени от износителите надхвърляха продажбите на йени от вносителите.

Въпреки всичко има и оферти на долари от японските износители над 4-месечния връх, което предполага, че нови печалби на долара ще зависят от силна цифра при растежа на работните места в САЩ. Прогнозите сочат, че през октомври са открити нови 125 000 работни места, но това не е достатъчно, за да задържи безработицата на 4-годишното дъно и да й попречи да расте.

Друга подкрепа за долара може да дойде от резултата от президентските избори в САЩ. Налице е приблизителен консенсус на пазарите, че победа на кандидата на републиканците Мит Румни би повишила доходността по американските облигации и курса на долар/йена, който често следва доходността на американските книжа. Облигациите са уязвими при президентство на Румни, защото републиканците се противопоставят на програмата за покупки на облигации на ФЕД, както и когато те са на власт обикновено се приема по-активна политика в полза на бизнеса, което би подкрепило рисковите покупки.

Анализатори подчертават, че резултатът от изборите за Конгреса е не по-малко важен, тъй като той ще трябва да се справя с така наречената фискална пропаст, която е до 600 милиарда долара, изтичащи данъчни намаления и редукции на разходите, които ще започнат в началото на следващата година и заплашват да навредят сериозно на американската икономика.

Еврото се търгува на 1.2957 срещу долара и е почти без промяна спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк и срещайки отново трудности да премине над 1.30. Единната валута си остава твърдо в рейнджа от 1.28-1.32, който се оформи след средата на септември.

Продължаващата несигурност дали и кога Испания ще потърси помощ и ще задейства програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ и дали Гърция ще си подсигури нови извънредни заеми продължават да оказват натиск върху еврото. Страховете свързани с Гърция могат да излязат на преден план през следващите дни, тъй като международните кредитори и финансовите министри от еврозоната се опитват да постигнат сделка на 12 ноември на конференция на финансовите министри при която да задържат почти фалиралата държава.

Министърът на финансите в Германия Волфганг Шойбле заяви, че има значителен напредък след вчерашната телеконференция в еврозоната, но друг участник в разговорите съобщи, че няма реален напредък, тъй като МВФ остава на нож с Германия относно нуждата европейските правителства, които са кредитори да участват при редуцирането на гръцкия дълг, за да се намали тежестта върху Атина.

Парламентът в Атина направи стъпка напред, като едва успя да приеме мярка за необходима приватизация, но предпазливостта на мнозинството увеличи съмненията за приемането през другата седмица на други важни реформи, които международните кредитори изискват. Министър-председателят Антонис Самарас заяви, че резервите в евро на страната ще свършат на 16 ноември освен ако до тогава не дойде нова помощ.

Австралийският долар почти не помръдна, след като данните за производствения сектор в Китай насочиха към предпазливо възстановяване, но не бяха докрай убедителни, за да разпръснат съмненията за по-нататъшен нов спад. Австралийският долар остана без промяна срещу американския си съименник на 1.0366 и в близост до горната граница на оформения през последните седмици рейндж от 1.02-1.04.

Златото остава без промяна

Златото се търгува без промяна днес, пренебрегвайки данните от Китай, които показаха, че икономиката надига глава, а инвеститорите продължават да очакватт данните за трудовата заетост в петък в САЩ.

Жълтият метал се покачи почти до 1800 долара за тройунция в началото на октомври след агресивните стимули, оповестени от централните банки през септември, между тях Федералния резерв в САЩ и Европейската централна банка. Ралито обаче се изчерпа и златото беше притиснато през последните дни в тесен рейндж, а инвеститорите странят от търговията, докато не видят резултатите от трудовата заетост в петък и президентските избори във вторник. На златото не повлияха данните от Китай, че икономиката най-накрая набира скорост, въпреки че възстановяването остава слабо.

Все пак подобряващата се китайска икономика ще окуражи покупките на злато, което пък ще увеличи търсенето на метала и ще подкрепи цената. От друга страна световната икономика остава нестабилна заради продължаващата дългова криза в еврозоната и липсата на все още стабилни сигнали за възстановяване в САЩ.

Спот цената е без промяна на 1720 долара за тройунция, след като вчера удари едноседмичен връх от 1722.55 долара за тройунция. Технически анализатори предполагат, че златото може в близък план да скочи до 1736 долара, тъй като това посочват индикациите от спадащ ценови канал и Фибоначи корекция.

Анемичното представяне на златото доведе и до слаба активност на физическия сектор в Азия. Има някакви приготовления за приближаващите празници, но като цяло те не оказват влияние върху цената.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички