Доларът и еврото отново растат срещу йената


Доларът и еврото отново растат срещу йената
Снимка:

386

Доларът нараства срещу йената след спада, последвал две и половина годишния връх в началото на седмицата. Понижението привлече купувачи, които чакат шанс за нови покупки при прогнозите за големи монетарни облекчения в Япония, които оказват натиск върху йената.

Долар/йена се търгува на 87.45 при интрадневно дъно на 86.83, което е най-ниска стойност за последната седмица и доста под върха от петък от 88.48, който пък е най-висока стойност след юли 2010 година. При спада се появиха много купувачи на долари, които изчакваха удобния момент за нови позиции. Дилъри отбелязаха, че търсенето на долари е било основно около 1 часа през нощта, когато има фиксиране на позиции в Токио и е сигнал за повишен интерес за покупки на долари от японските вносители.

Въпреки всичко риска от нов скорошен спад не може да бъде отхвърлен. Възможна подкрепа лежи при 86.54, интрадневно дъно от 2 януари. Пробив на това ниво ще отвори пътя към 85.90. Евро/йена също нарасна и е на 114.30, но остава далеч от 18-месечния връх от 2 януари на 115.99. По-рано през седмицата доларът и еврото бяха под натиск от йената, тъй като инвеститорите прибираха печалби след рязката обезценка на японската валута през последните месеци. При пика си в петък доларът отчиташе поскъпване от 12% след началото на ноември и по всичко изглеждаше, че предстои консолидация след ралито.

Междувременно новото японско правителство начело с премиера Шинзо Абе бърза през този месец да приеме ново споразумение с Японската централна банка за пакет от икономически стимули, което ще бъде и първи тест за обещаната амбициозна икономическа програма, чиято цел е да извади страната от дефлацията. Източници, близки до ЯЦБ, очакват от нея да приеме цел от 2% инфлация по време на заседанието на 21 и 22 януари, което би било двойно повече, отколкото досега, както и да направи изказване заедно с правителството, при което да обещае по-смела монетарна политика, включваща монетарни облекчения. ЯЦБ също така ще обмисли възможността още този месец да предприеме част от тях, най-вероятно под формата на ново повишение на програмата за покупки на активи и отпускане на заеми, която в момента е в размер на 101 трилиона йени (1.2 трилиона долара).

Еврото е почти без промяна срещу долара и се разменя за 1.3075. Подкрепа е 1.30, която ограничава спадовете след 3-седмичното дъно в петък до 1.2998. Единната валута вероятно ще остане добре подкрепена през тази седмица заради очакванията, че ЕЦБ ще се въздържи от намаление на лихвите по време на редовното си заседание в четвъртък, въпреки че икономисти и инвеститори прогнозират намаления по-късно през годината.

Покупките от физическия сектор оказват подкрепа на златото

Златото се търгува около 1660 долара за тройунция, а инвеститорите изчакват решенията на централните банки в Япония и еврозоната, докато интересът за покупки от физическия сектор в Азия оказва подкрепа.

Жълтият метал поевтиня миналата седмица до 4-месечно дъно под 1630 долара, след като инвеститорите бяха изплашени от стенограмата на Федералния резерв, показала опасения за вторични ефекти от количествените поощрения. Монетарните стимули, приети от централните банки в САЩ и Европа, помогнаха на златото да отчете 12-та поредна година на растеж, тъй като инвеститорите се опасяваха, че книжните пари губят стойността си и търсеха по-твърди активи. ЯЦБ ще обмисля ново облекчение още този месец, докато ЕЦБ се очаква да задържи лихвите без промяна в четвъртък.

Според анализатори разпродажбите при златото са били прекалени, тъй като няма ясен сигнал, че ФЕД ще намали или спре в скоро време програмата си по покупки на облигации. Те са на мнение, че сигурен сигнал за продажби на злато ще е повишение на лихвите, но засега такова нещо няма. По-слабата от очакваното инфлация в света в края на миналата година може би е направила метала по-малко привлекателен за инвеститорите и е довела до разпродажбите му.

Спот цената днес е почти без промяна на 1658 долара за тройунция при поскъпване вчера от 0.7%, което обаче е ограничавано от 200-дневната пълзяща средна, която преминава през 1661 долара за тройунция. Според технически анализатори днес би трябвало да следва спад до 1642 долара, тъй като при приближаването на 1660 долара се появява слабост.

Силният интерес от физическия сектор на азиатските икономики, в това число и двата топ потребители Китай и Индия, дава подкрепа на цената, въпреки липсата на значителен растеж.

Активите на най-големия сребърен фонд в света iShares Silver Trust нараснаха към 7 януари до 10 112.22 тона, което е най-висока стойност след май 2011 година. Спот цената на среброто обаче е почти без промяна на 30.35 долара за тройунция след поскъпването от 9% през 2012 година.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички