Доларът и йената засилиха натиска си върху останалите валути


Доларът и йената засилиха натиска си върху останалите валути
Снимка:

423

Американският долар и японската йена продължават да демонстрират надмощие над основните си конкуренти на форекс пазара.

Еврото се търгуваше по познатия за тази седмица сценарий – рязко понижение през първата част на деня, последвано от покриване на къси евра към края на европейската сесия и търговия в рейндж по време на американската и азиатската сесия.

Серията от разочароващи данни за бизнес активността в еврозоната бяха основната причина за силния спад към началото на европейската сесия. Единната валута се понижи до 1.3134 спрямо американския долар, което е най-ниската й стойност от миналия петък насам. Най-голямо разочарование за пазарите поднесе активността в производствения сектор на Германия през март. По предварителни данни, индексът е достигнал 48.1 пункта, като икономисти очакваха той да достигне 51.0 пункта.

Активността в производствения сектор на Германия се е понижила до стойности, които сочат за свиване в сектора, предполагайки че импулсът в най-голямата икономика в Европа се е забавил в края на първото тримесечие. Активността в сектора на услугите също е под очакваните прогнози. Бизнес активността във Франция също е отчела свиване през март. Това предполага, че и икономиката като цяло се е забавила през първото тримесечие на тази година.

Разочароващите данни предизвикаха понижение и сред европейските индекси, след като съживиха опасенията за рецесия в еврозоната. Понижаващото се производство усложнява задачата на европейските лидери в търсенето на дългосрочно решение на проблема с дълговата криза в региона, тъй като изплащанията по обезщетения и по-ниските приходи от данъци ще притиснат правителствата да заемат повече средства.

„Въпросът е дали ще изпаднем в рецесия или не. Всеки път когато данните се влошат страхът от рецесия се възражда“, казва Предраг Дукич, трейдър на CM Capital Markets в Мадрид. „Европа е на ръба. Все още не знаем дали сме се измъкнали от кризата“.

Рязкото забавяне на производствената активност в Китай също оказа негативно влияние на фондовите пазари. Британският FTSE 100 се понижи с 0,79% до 5846 пункта. Във Франкфурт DAX 30 загуби 1,27% до 6981 пункта, а във Франция CAC 40 се понижи с 1,56% до 3472 пункта.

От другата страна на Океана икономическите новини бяха положителни. Заявките за социални помощи при безработица в САЩ за седмицата до 17 март спадат с цели 5 хил. броя, до 348 хил. броя спрямо 353 хил. броя за предходната седмица. Това е пореден сигнал за подобрението на пазара на труда в САЩ и най-ниски седмични заяви за социални помощи от март 2008 г. насам.

Междувременно на пазарите отново се заговори, че Португалия ще бъде следващата Гърция и ще се нуждае от допълнителна програма за нови заеми, за да избегне евентуален фалит. От Международният валутен фонд, обаче се намесиха и заявиха, че на този етап това са само спекули. От МВФ заявиха, че ще направят проверка дали Португалия изпълнява заложените цели в спасителния план, за да може да бъдат отпуснати планираните 26 млрд. евро, от общо планираните за Лисабон – 78 млрд. евро.

Според някой икономисти тази програма няма да бъде достатъчна за избегването на фалита. Португалия отчете много по-висок основен бюджетен дефицит за януари-февруари в размер на цели 799 млн. евро, спрямо дефицит за същите два месеца на 2011 г. от едва 274 млн. евро. Това означава, че Лисабон няма да успее да постигне целта за свиване на дефицита за 2012 г. до 4.5% от БВП.

Златото и петролът отново поеха надолу

Златото отчете най-ниската си стойност от 13 януари насам, понижавайки се до 1628 долара за унция. Ценният метал следваше котировките на високодоходните валути, т.е. в обратна корелация с цената на долара.

Спадът на фондовите борси също повлия върху движението на ценния метал, който вече не се ползва със статута на убежище, а по-скоро следва движението на рисковите активи. Високата волатилност при златото през последните няколко месеца е една от основните причини то да се превърне от убежище в рисков актив. Тази сутрин жълтият метал се разменя на цена от 1643/44 долара за унция.

Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец май се понижиха с около 1.5 долара за деня, до 105.30/40 долара за барел. По-рано през деня черното злато отчете най-ниската си стойност от седмица насам, към 104.50 долара за барел.

Намеренията на Саудитска Арабия да свалят цената на петрола до 100 долара за барел са основната причина за спад при суровината. Поскъпването на долара на форекс пазара също оказва известно влияние върху цената на черното злато.

Тази сутрин американският петрол се котира на нива от 105.40/50 долара, а сортът Брент се разменя на цена от 123.20/30 долара за барел. 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички