Доларът изпитва затруднения след заседанието на Фед


Доларът изпитва затруднения след заседанието на Фед
Снимка:

392

Доларът е слаб след заседанието на Федералния резерв, което не промени с нищо очакванията, че централната банка ще остане на изчаквателни позиции.

Така срещата на Фед разочарова мнозина инвеститори. Спадът на доходността по държавните книжа в еврозоната допълнително помогна на еврото да премине над върха от миналата седмица срещу долара и да тества основни нива на съпротива.

До тук Фед се е ангажирвал с два рунда от покупки на активи на обща стойност 2.3 трилиона долара, познати като количествени облекчения, чиято цел беше да намали лихвите и да стимулира икономиката.

След вчера стана ясно, че въпреки прогнозите за нарастване на растежа на БВП, Фед очаква безработицата да остане над целите на банката до края на 2014 година. Това означава, че има пространство за нови монетарни облекчения особено ако и растежът се забави.

Новите прогнози на Фед отново показаха възможност за повишение на лихвите преди края на 2014 година, каквито обаче шансове има от януари. Привържениците на долара очакваха прогнози, които да породят очаквания за доста по-ранен изход от благоприятната монетарна политика.

След тези развития еврото удари 3-седмичен връх от 1.3234 срещу долара, което е много близо до силната съпротива около 1.3240, където се намира 50% корекция на спада от края на февруари до 16 април, както и 61.8% корекция на поевтиняването от 27 март до същото дъно. Пробив на това ниво би довел до прицел на съпротивата в зоната 1.3370/1.3390.

Доходността по дълговете на Испания и Франция спадна рязко от вчерашните върхове, въпреки че италианският дълг нямаше такъв голям късмет заради опасенията преди аукциона в петък.

Долар/йена се търгува на 81.15, което е минимален спад спрямо нивата на затваряне вчера. Двойката остава в оформения през последните дни рейндж от 80.30-81.30 и в очакване на заседанието на ЯЦБ в петък. Малко вероятно е йената да се покачи значително преди заседанието.

Близки до ЯЦБ източници споделиха, че банката вероятно ще направи нови монетарни облекчения и ще увеличи покупките на активи с 10 трилиона йени (около 123 милиарда долара).

Междувременно новозеландският долар слезе минимално до 0.8154 срещу американския си съименик, след като управителят на Новозеландската резервна банка Алът Болард заяви, че местната валута е скъпа, въпреки последното поевтиняване на цените на суровините.

Болард предупреди, че това ще има значение за бъдещата политика на ръководената от него институция. По-рано двойката скочи до 0.8176 при покриване на къси позиции след решението на централната банка да запази лихвите без промяна на рекордно ниските 2.5%, каквито бяха и очакванията на специалистите. Пазарите на фючърсите в момента залагат на 20% шанс за намаление на лихвите по време на следващото заседание и дават 7% шанс за намаление през следващите 12 месеца.

Австралийският долар беше пощаден от тази драма и се котира на 1.0365 срещу зелените пари. Той нарасна през последните две сесии след дъното на 1.0247, което дойде при излизането на слаби данни за нивата на инфлацията, които бетонираха прогнозите за намаление на австралийските лихви през следващата седмица.

Златото остава в рейндж след заседанието на Фед

Златото се търгува над 1647 долара за тройунция след заседанието на Федералния резерв, което не предложи изненади. Растежът на акциите и очакванията, че банката ще направи повече ако е необходимо, за да се помогне на икономиката могат да доведат в крайна сметка и до покупки от инвеститорите.

Фед вече направи два рунда от покупки на активи на обща стойност 2.3 трилиона долара, познати като количествени облекчения, чиято цел беше да свали лихвите и да помогне на икономиката. Последният рунд помогна на суровините да поскъпнат, тъй като до инвеститорите достигнаха евтини пари, които бяха разположени в по-рисковите активи.

Председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че монетарната политика на САЩ е повече или по-малко на подходящото място и добави, че ръководената от него институция няма да се поколебае при необходимост да прибегне до нов рунд от покупки на облигации ако икономиката отслабне.

Златото е почти без промяна на 1647 долара за тройунция при спад до само 1641.15 долара. Вчера беше достигнато дъно на 1623.90 долара при първоначална реакция на разпродажби след разочароващите за инвеститорите коментари на Фед. Дилърите се надяваха да чуят обявяването на нов рунд от покупки на активи.

Така занапред жълтият метал ще се търгува в посоката, в която излизат и макроикономическите новини. При поява на нови опасения за дълговата криза в еврозоната ще ставаме свидетели и на покупки на златото от хората търсещи сигурност. Прогнозите на мнозина играчи също станаха скучни и никой не очаква сериозни движения през второто тримесечие. Засега пазарът се чувства добре при рейндж между 1600 и 1660 долара. Напоследък и физическото търсене намаля, а златото се нуждае от него, за да може да се придвижи на по-висока цена.

В момента вниманието на пазарите отново се връща към европейската дългова криза и факта, че световната икономика започва синхронизирано да се забавя, а това вероятно ще държи под натиск централните банки да се придържат към благоприятна монетарна политиа. В допълнение, развитието на различните избори в Европа поне засега показва, че мнозина са против строгите ограничения и изявяват ясно желание за мерки в посока на по-силен икономически растеж.

Цените на петрола на международните пазари се повишиха на фона на позитивната прогноза за икономическия ръст на САЩ за 2012 г.

Стойността на юнските фючърси на американски суров петрол тип Light Sweet, търгувани на нюйоркската борса NYMEX, се повиши с 0,57 долара - до 104,12 долара за барел. Поскъпнаха и юнските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent на лондонската борса ICE - с 0,96 долара, до 119,12 долара за барел.

Поскъпването на черното злато бе в резултат на подобрената прогноза на Федералния резерв на САЩ за ръста на икономиката на страната за 2012 г. - до 2,4-2,9%.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички