Доларът мина в защита след слабите икономически данни


Доларът мина в защита след слабите икономически данни
Снимка: Thinkstock/Guliver

1996

Доларът мина в защита след като разочароващите икономически данни от САЩ подкрепиха очакванията, че Фед няма да повиши лихвените проценти скоро. Същевременно притесненията около продължаващите преговори за дълга на Гърция притиснаха еврото.

В петък данни показаха, че плановете за инвестиционни разходи в САЩ са спаднали за седми пореден месец през март, което предполага, че икономиката изпитва затруднения при възстановяването.

Данните циментираха очакванията, че централната банка няма да отправи сигнал за предстоящо затягане на паричната политика след края на двудневното си заседание в сряда.

Данните изпратиха доларовия индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, до почти 3- седмично дъно на 96.755. Впоследствие индексът се възстанови до 96.911.

Въпреки че ЕЦБ и ЯЦБ все още поддържат облекчена парична политика, очакванията за предстоящото увеличение на лихвеният процент в САЩ също бяха отложени за по- натам. Малко са вече инвеститорите, които очакват увеличението да се случи през юни, докато много повече очакват това да се случи по- късно тази година.

Последно доларът се разменяше за 118.92 йени, реализирайки загуба от около 0,1% и оставайки далеч под върха от миналата седмица на 120.10 йени.

Еврото реализира леки загуби, като последно се разменяше за 1.0855долара, оставайки под петъчния двуседмичен връх на 1.0900, достигнат благодарение на надеждите, че има прогрес при преговорите между Гърция, ЕС и МВФ.

В петък финансовите министри от еврозоната предупредиха Атина, че няма да получи свежа помощ, докато не се съгласи на цялостен план за икономически реформи.

Тъй като страната рискува да остане без кеш пари в рамките на седмици, управниците на Гърция и други длъжностни лица се съгласиха в събота да отпуснат заем на почти банкрутиралото централно правителство, след като министър- председателят Алексис Ципрас ги увери, че мярката ще продължи само за кратък период от време.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички