Доларът мина в защита заради ниските възвръщаемости на облигациите


Доларът мина в защита заради ниските възвръщаемости на облигациите
Снимка: Thinkstock/Guliver

1233

Доларът поевтиня спрямо еврото във вторник, след като се поддаде на натиска от по- ниските възвръщаемости на американските облигации, а инвеститорите останаха изнервени след изненадващо мекия тон на Фед от миналата седмица.

Щатската валута получи подкрепа от коментарите на няколко служители на Фед, някои от които съвпадаха казаното по време на изявлението относно паричната политика на 18 март, което предлагаше по- малко агресивен график за повишаването на лихвените проценти.

Президентът на Фед- Кливлънд, Лорета Местър, в понеделник заяви, че по- силният долар е сигнал за икономическа сила, но че това ще намали ръста на износа за годината.

Някои пазарни участници направиха сравнения с изказването на председателя на Фед, Джанет Йелън, от миналата седмица, когато нейните коментари бяха приети като намеци за загриженост относно прекомерната сила на долара.

Заместник- председателят, Стенли Фишър, заяви, че централната банка очаква да започне да повишава лихвените проценти тази година, макар конкретния график все още да не е ясен, като пазарът вече очаква по- скоро късно, отколкото ранно увеличение.

Доларът изгуби 0,1% до 119.68 йени, отдалечавайки се допълнително от 8- годишния връх на 122.04, достигнат преди две седмици на фона на очакванията, че Фед ще засили намерението си да увеличи лихвения процент през юни.

Еврото поскъпна с 0,1% до 1.0918, продължавайки възстановяването си от 12- годишното дъно на 1.0457, достигнато по- рано този месец.

Доларовият индекс остана без особена промяна на 97.057. През последните дни той бавно се отдалечаваше от 12- годишния връх над 100.00, достигнат по- рано през месеца.

Възвръщаемостите на щатските облигации се понижиха в понеделник, като еталонната възвръщаемост на 10- годишните облигации се задържа в близост до 6- седмично дъно на фона на тревогата на инвеститорите относно преговорите между Гърция и нейните кредитори. Коментарите на заместник- председателя на Фед по отношение на несигурната парична политика също помогнаха за спада на възвръщаемостите.

Златото достигна 2-седмичен връх поради слабостта на долара

Златото поскъпна за четвърта поредна сесия в понеделник, достигайки най- високата си стойност за последните две седмици, след като доларът увеличи загубите си и след като нараснаха очакванията, че Фед ще изчака поне до септември, преди да увеличи лихвените проценти.

Златото бе паднало до 4- месечно дъно преди заседанието на Фед миналата седмица, тъй като бяха нараснали притесненията относно по- високия лихвен процент, който би подкопал търсенето на нелихвоносното злато.

Спот златото достигна най- високата си стойност от 6 март на 1 190.70, реализирайки печалба от 0,7%.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 3.10 долара до 1 187.70 долара за тройунция.

Доларът изгуби 0,9% спрямо кошница от водещи валути. Той бе поставен под натиск, след като миналата седмица Фед намали прогнозата си за икономически растеж и инфлационните очаквания, сигнализирайки, че няма да бързат с нормализирането на паричната политика.

По- късно през деня заместник- председателят на Фед, Стенли Фишър, заяви, че централната банка очаква да започне да увеличава лихвените проценти тази година, макар все още да няма точен график по въпроса.

Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, паднаха до най- ниската си стойност от януари до сега на 744.40 тона.

При вторият най- голям консуматор в света, Китай, премиите паднаха до 4-5 долара за тройунция.

Сред останалите благородни метали платината поскъпна с 1,1% до 1 146.75 долара за тройунция, среброто спечели 1,4% до 16.87 долара за тройунция, а паладият бе на загуба от 0,5% до 772.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички