Доларът на най-високи нива спрямо йената от 2,5 години


Доларът на най-високи нива спрямо йената от 2,5 години
Снимка:

540

Доларът нарасна днес до най-високи нива спрямо йената за последните две и половина години, а еврото също отчете повишение в сравнение с японската валута заради очакванията, че тази година ще има повече монетарни стимули от Японската централна банка.

Единната европейска валута обаче падна до 3-седмично дъно спрямо долара след стенограмата на Федералния резерв от последното заседание, която индикира, че ФЕД има готовност да продължи покупките на облигации, но в същото време някои от членовете на управителния съвет не искат да се увеличи счетоводният баланс на банката от сегашните 2.9 трилиона долара.

Долар/йена изхвръкна до 87.83, най-високо ниво след юли 2010 година, преди да се установи на 87.70. Днес пазарите в Токио отвориха за първи път през новата година след новогодишните празници. Зелените пари поскъпнаха срещу йената с 12.8% през 2012 година, което е най-голямото годишно процентно увеличение след 2005 година. Инвеститорите залагат, че новото правителство на премиера Шинзо Абе ще притисне валутата и ще въведе агресивни стимули, което предполага и натиск върху централната банка на страната.

Негативите за йената стават все по-видни. Влошаване на икономиката, слабост във външната заобикаляща среда, геополитически конфликт с основните търговски партньори, отлив на физически и човешки капитал и нарастващ натиск върху Японската централна банка. Нещо повече - покачването на американските книжа доведе спреда между 10-годишните американски държавни облигации и 10-годишните японски правителствени облигации до най-високи нива след началото на април, а това дава подкрепа на долара срещу йената. На пазарите е видна тази картина, където има непрестанен интерес за покупки на долари при всеки спад срещу йената.

Последната стенограма на ФЕД разкри, че представителите на банката като цяло вярват, че ще е подходящо да се забавят или дори спрат покупките на активи доста преди края на 2013 година. Това увеличава шансовете при повече добри данни да се спре нарастването на количеството на парите, което би станало доста по-рано, отколкото мнозина на пазарите прогнозират. В тази връзка днес излизащите данни за пазара на труда в САЩ могат да окажат голямо влияние в този контекст. Прогнозите сочат, че икономиката е създала нови 150 000 работни места през декември, което би било растеж спрямо резултата от 146 000 през ноември. Очакванията за безработицата в САЩ са тя да остане без промяна - на 7.7%.

Еврото падна до 1.3019 срещу долара, което е най-ниска стойност след 12 декември. Единната валута обаче напредна срещу йената до 114.40, въпреки че остава доста далеч под 18-месечния връх от 115.99, който удари в сряда. Кросът евро/йена е на път да завърши седмицата под 200-седмичната пълзяща средна, която преминава през 114.96, а един такъв развой би сигнализирал за корекция към 111.43, където се намира преодоленият бивш връх от март 2012 година.

Стенограмата на Федералния резерв нанесе сериозен удар върху златото

Златото поевтиня в четвъртък с над 1% заради сигналите, че ФЕД става все по-угрижен за рисковете от нови покупки на активи, което намали привлекателността на метала като средство за защита срещу инфлацията.

Стенограмата на Федералния резерв от заседанието през декември показа нарастващо нежелание за нови увеличения на баланса на централната банка, който се увеличи рязко в отговор на финансовата криза и рецесията в периода 2007-2009 година. Според документа представителите на ФЕД са на мнение, че ще е уместно да се забавят и дори спрат покупките на активи доста преди края на 2013 година, като се позовават на опасенията си за финансовата стабилност и огромното количество пари на пазара.

Новината, че банката обмисля да спре нарастването на количеството пари в обращение преди края на годината, навреди на златото, което се възползваше от експанзионистичната монетарна политика. Икономическите опасения в следствие на безпрецедентните монетарни стимули на ФЕД, в това число и печатането на пари за покупки на активи, познато като количествени поощрения, бяха основният двигател при растежа на златото, тъй като жълтият метал предлага защита срещу инфлацията.

Спот цената днес слезе на 1665 долара за тройунция, а на 31 декември завърши с растеж от 7% за предишната година, което маркира 12-та поредна година на покачване.  

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички