Доларът напредна след Фед, следва ЕЦБ


Доларът напредна след Фед, следва ЕЦБ
Снимка:

432

Доларът днес стартира силно след едноседмичния връх, който удари при липсата на предложения за нови стимули от Федералния резерв. Така всички надежди на пазарите са свързани с желанието на ЕЦБ за евентуални нови мерки.

Евро/долар се търгува на 1.2245 при непосредствена подкрепа около 1.2215, което е 50% корекция на покачването от 24 до 27 юли.

Зелените пари напреднаха, въпреки че Фед остави вратата отворена за нови покупки на облигации, които да помогнат на слабото икономическо възстановяване, ход който ще бетонира статута на валутата като средство за финансиране на разносната търговия.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке най-вероятно ще постави основите на следващите действия по време на заседанието на 31 август.

Въпреки че не беше напълно очаквано, липсата на действия сега от страна на Фед измести вниманието към ЕЦБ, която днес също има редовно заседание. Пазарите са нетърпеливи да разберат дали председателя Марио Драги ще се въздържи от това, което обеща, а именно да направи всичо необходимо, за да предпази еврото.

Според мюнхенски вестник, Драги планира съвместни действия, при които ще бъдат използвани едновременно ЕЦБ и бъдещия Европейски спасителен механизъм. Някои анализатори обаче очакват ЕЦБ да разочарова търгуващите.

Ако ЕЦБ действа смело, това ще съживи рисковите покупки и ще помогне на австралийския долар. Вчера той падна с почти 1 цент срещу силния американски долар до 1.0450.

Спад на златото след Фед, вниманието е насочено вече към ЕЦБ

Златото намери подкрепа днес при нивата от 1600 долара за тройунция, въпреки че растежа му беше ограничен от несигурността дали ЕЦБ ще предприеме смели действия в борбата с дълговата криза, след като централната банка в САЩ не предложи стимули вчера.

Фед се въздържа от нови монетарни стимули в края на двудневното си редовно заседание, въпреки че призна слабостта на икономиката и сигнализира за бъдещи покупи на облигации в помощ на растежа. Спот цената на жълтия метал поевтиня с 0.9% в сряда, което е най-големия дневен спад за последните 3 седмици и се дължи на разочарованието от ФЕД. Инвеститорите сега очакват решението на ЕЦБ, което ще стане ясно по-късно през деня. Вчера те прибираха печалби.

След обещанието на Марио Драги от миналата седмица, че ще направи всичко необходимо, за да предпази еврото, очакванията на пазарите за незабавни действия са големи и ако липсват такива това ще ги разочарова. Според технически анализатори, цена над 1592 долара за тройунция е неутрална.

Негативната корелация между златото и долара достигна -0.75 и е най-висока след началото на годината. Нива от -1 означават перфектна обратна връзка.

В подкрепа на метала дойде съобщението, че корейската централна банка е купила 16 тона злато през юли, което е увеличило активите й с близо 30% до 70.4 тона, по време когато е диверсифицирала валутните си резерви.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82243
  • GBP
    1
    2.27435
  • JPY
    100
    1.16892
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички