Доларът настъпва срещу йената и еврото


Доларът настъпва срещу йената и еврото
Снимка: Thinkstock

1284

Доларът е стабилен днес и се търгува близо до 13-годишния връх срещу йената след силния доклад за заетостта в САЩ, който увеличи очакванията за повишение на лихвите на Федералния резерв преди края на годината.

Броят на ново откритите работни места в САЩ се увеличи до 280 000 през миналия месец, което е най-големия ръст след декември, докато докладите за март и април бяха ревизирани и показаха с 32 000 повече създадени работни места отколкото преди се считаше.

Силата на долара беше най-видима срещу йената, която остава в защитни позиции след пробива на дълга задържалия се миналия месец рейндж. Долар/йена се покачи в петък до 13-годишен връх на 125.86, а днес е на 125.43.

Силния доклад в петък даде основания дори за прогнози за две повишения на лихвите през тази година. Повечето икономисти очакват първото да е през септември, което да е последвано от второ през декември. В тази връзка се изказа и представителя на Фед Уилям Дъдли, който в петък заяви, че очаква от Фед да е в състояние да вдигне лихвите по-късно тази година независимо от опасенията му за напредъка на пазара на труда.

Междувременно стана ясно, че спекулантите да повишили залозите си срещу йената като нетните къси позиции в йена са достигнали миналата седмица най-високи нива за последните четири месеца.

Зелените пари са купувани и срещу еврото, което е волатилно през последните седмици заради променящите се пазарни очаквания относно неволите около гръцкия дълг. Последните новини по темата Гърция не са окуражаващи за единната валута. В неделя председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер открито обвини гръцкия премиер Алексис Ципрас в изкривяване на предложенията направени от международните кредитори при споразумението пари срещу реформи и в забавяне при предлагането на алтернативно решение. Евро/долар е на 1.11 след върха в четвъртък на 1.1380.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички