Доларът остава слаб спрямо еврото и йената


Доларът остава слаб спрямо еврото и йената
Снимка:

533

Въпреки, че във вторник доларът се възстанови спрямо йената, в сряда сутринта щатската валута поевтиня спрямо японските пари, поради поредния спад на на фондовата борса в Токио, породен от несигурността относно продължаването на програмата на ФЕД за парично стимулиране.

Възможността за намаляване на програмата на Федералния резерв за изкупуване на държавни облигации, притесни инвестиционните фондове, които закриха част от позициите си в японски ценни книжа и се насочиха към покупки на японски йени.

Ден след падането си до четириседмично дъно спрямо йената в понеделник, зелената валута получи подкрепа от доклад, в който се казваше че японското правителство  ще настоява публичните пенсионни фондове, разполагащи с резерв от над 2 трилиона долара, да насърчат инвестициите в акции и презокеански активи.

Независимо от това притесненията около данните за равнището на безработицата в САЩ днес, отслабиха долара и днес той се търгува на нивата около 99,50 йени, което е под психологическо важното ниво от 100 йени за долар.

Техническите графики дават сигнали, че възходът на долара спрямо японската валута е временен. 50- дневната пълзяща средна се намира на около 99.12 йени, осигурявайки подкрепа, като затваряне под това ниво би довело до разпродажби. Но от друга страна затваряне на цената на отваряне в понеделник на 100.57 би премахнало част от натиска.

В понеделник американската валута загуби от стойността си спрямо широк кръг от валути, тъй като проучване показа отслабване на производството в САЩ и намали вероятността ФЕД да намали паричните си стимули в близкото бъдеще, въпреки че две длъжности лица споделиха, че централната банка на Америка би могла да намали стимулите в близкото бъдеще, в случай, че данните се подобрят през идните месеци.

Вероятно данните за заетостта са се подобрили само с малко през май, което предполага, че икономиката все още е в коловоз и не е готова ФЕД да намали подкрепата си.

Заетостта извън селскостопанския сектор вероятно се е увеличила с 170 000 работни места, смятат икономисти. Това ще е само малко повече от създадените през април 165 000. Разочароващо число, което би могло да ограничи дългите позиции в долара, докато по- добри от очакваното данни не дадат тласък на американската валута.

Еврото последно се бе повишило с 0.1% до 1.3090 долара, падайки от върха на 1.3107, достигнат в понеделник, което беше и най- високото постигнато ниво от 9 май насам. Производствените цени в Еврозоната паднаха още през април, отбелязвайки най- големия спад на месечна база за последните четири години и запазвайки живи шансовете за нови намалявания в лихвения процент от страна на ЕЦБ.

Основният фокус при еврото ще бъде върху ежемесечната среща на ЕЦБ в четвъртък, като очакванията са нивата на лихвените проценти да останат непроменени. Прес- конференцията с председателя на банката Марио Драги след срещата ще бъде следена внимателно за знаци относно перспективите лихвените проценти да бъдат намалени.

Австралийският долар последно загуби 1.3% от стойността си, като се търгуваше за 0.9642 американски долара, след като Резервната Банка на Австралия задържа лихвените проценти на 2.75, но председателят й Глен Стивънс призна, че възможността за понижение е все още на масата.

Златото в очакване на яснота относно стимулите на ФЕД

Златото намали стойността си във вторник, загубвайки спечеленото по- рано, след като несигурността, относно момента на намаляване на стимулите на ФЕД, компенсира силното физическо търсене. В сряда златото възвърна част от загубите си и се установи на цена около 1400 долара за тройунция.

Кюлчетата, които типично се възприемат като средство за хеджиране на инфлацията, бяха поставени под напрежение през последните седмици, след като председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви, че централната банка би могла да забави схемата си за месечното изкупуване на правителствени облигации в размер 85 млрд. долара, в случаи, че икономиката се подобри.

Данни от понеделник показаха забавяне на производствената активност в САЩ до най- ниските нива за последните четири години, макар че двама от главните представители на ФЕД споделиха, че централната банка може да намали изкупуването на облигации това лято, ако икономиката се засили.

Инвеститорите са в очакване на данните за заетостта извън селското стопанство в САЩ в петък, като Бернанке смята, че данните за труда и жилищата през май до голяма степен ще определят времето за промени в монетарната политика.

Силно физическо търсене в Азия, както и спирането на изходящите потоци от публичните фондове, базирани на злато, подкрепиха ценният метал напоследък.

Вносът на злато в Индия скочи до близо 162 тона през май, като за април той беше 142.5 тона, въпреки отскачането на цените от близо двугодишното дъно, достигнато в средата на април и новите мерки на централната банка за намаляването на вноса.

Данните породиха опасения, че най- големия купувач на кюлчета- Индия, може да наложи допълнителни ограничения върху вноса, в опит да намали дефицита си.

Американския суров петрол се търгуваше в рейндж, като първоначално загуби близо 1 долар от стойността си, но в последствие възстанови загубите и в момента цената му е 93.90 долара за барел, или 44 цента печалба.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички