Доларът отчете широко поевтиняване


Доларът отчете широко поевтиняване
Снимка:

427

Доларът намали стойността си спрямо широк спектър от валути в понеделник, след като слаби данни за производството засилиха притесненията относно най- голямата икономика в света и понижиха очакванията, че ФЕД ще намалят покупките на облигации в близкото бъдеще.

Инвеститорите ограничиха позициите си в зелената валута, след като данни показаха, че изходната продукция в САЩ е намаляла за първи път от шест месеца през май. Производителите в Китай и Европа също се бореха със спада в търсенето през изминалия месец, което предполага, че световната икономика все още се нуждае от подкрепа от страна на централните банки.

Доларът доскоро беше подкрепян от очакванията, че ФЕД може да намали обема на изкупуваните облигации по програмата си за стимулиране на икономиката. Тази програма на Федералния Резерв, която е равносилна на печатането на пари, притискаше американската валута още от стартирането си в разгара на световната финансова криза.

Инвеститорите с нетърпение очакват докладът за заетостта през май, който ще излезе в петък, като анализаторите са на мнение, че ще има увеличение от 170 000 работни места при 7.5% безработица.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелената валута, спрямо кошница от други валути, спадна с 0.84% до 82.672.

Данни относно позициите, показаха в петък, че валутните спекуланти са продължили да залагат на по- нататъшно увеличение на долара, като контрактите са достигнали най- високо ниво от юни 2008г. насам.

Доларът падна под 100 йени, достигайки най- ниското си ниво от 9 май насам на 98.86. Последно той се търгуваше за 99.44 йени, което е загуба от 1% на дневна база.

Зелената валута леко възстанови загубите си спрямо йената, след новините за промяна в японската политика. Японското правителство възнамерява да подтикне обществените пенсионни фондове, резерв, възлизащ на над 2 трилиона долара, да увеличат инвестициите си в акции и презокеански активи, като част от стратегията за растеж, подготвяна от министър- председателя Шинзо Абе.

Инвеститорите прибраха печалбите си от долара, след доброто му представяне през май, когато той повиши стойността си спрямо кошницата от валути с почти 2%, което е и второто му най- добро месечно представяне през тази година. Той записа и печалба от почти 3% спрямо йената.

Слабостта на долара беше допълнително изострена от по- твърдото евро, след като производственият сектор на Еврозоната показа знаци на стабилизиране.

Единната валута последно се търгуваше с печелба от 0.6% за 1.3072 долара, като преди това достигна връх на 1.3107.

Следващият фокус е решението на ЕЦБ в четвъртък относно лихвения процент. Участниците на пазара претеглят възможността за поредното намаляване или на процента за рефинансиране на бенчмарка или на лихвите по депозитите, които в такъв случай биха станали отрицателни. И двата хода биха завлекли еврото надолу.

Доларът намали стойността си и спрямо швейцарския франк с 0.8% до 0.9470 франка, докато австралийският и новозеландският долари се търгуваха с 1.9% по- високо спрямо американския си събрат.

Златото поскъпва, поради слабия долар, пазарите са в очакване на данните за търговския баланс на САЩ

Златото се покачи в понеделник, възстановявайки спада си от почти 2% през изминалия петък. Вчера слабите икономически данни от САЩ уязвиха долара и укрепиха надеждите, че ФЕД ще се придържа към приятелската за ценния метал програма за стимулиране.

Жълтият метал изгуби почти 6% от стойността си през май, поради опасения, че ФЕД може да намали покупките на облигации, в случай, че американската икономика покаже признаци на възстановяване. Но серията от разочароващи данни, включително и петъчния доклад за спада в потребителското харчене, отслаби аргументите в полза на намаляването на параметрите на програмата.

Данните за САЩ остават в инвеститорския фокус тази седмица в очакване на следващото заседание на ФЕД, относно монетарната политика, по- късно през юни.

Спот цените се повишиха с 0.9% до 1412.55 долара за тройунция. Спадът от 1.9% по време на петъчната сесия, беше един от най- резките еднодневни спадове от 17 май досега, заради което златото регистрира втори пореден месечен спад.

Физическото търсене на ценния метал беше силно поради спадът в спот цените в средата на април. Премиите в Азия между покупната и продажната цена на златото са на почти рекордни за всички времена върхове.

Хедж фондовете и капиталовите мениджъри увеличиха бичите си позиции във фючърсите и опциите върху злато за първи път от четири седмици, показа в петък доклад на Комисията за Търговия със Стокови Фючърси.

Фючърсите на американски суров петрол се установиха на 93.45 долара за барел, което е повишение от 1.61%.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички