Доларът отново силен след изразената от Фед увереност в американската икономика


Доларът отново силен след изразената от Фед увереност в американската икономика
Снимка: Thinkstock/Guliver

1596

Доларът господства на пазарите след сигнала от Федералния резерв, че е готов да повиши лихвите следващата година, променяйки ангажимента си да ги държи близки до нулевите нива за “значителен период от време”, което показва увереност в американската икономика.

Фед обяви, че ще предприеме “търпелив” подход при решението за повишение на лихвите, което описа като състоятелно с предишните си изказвания, че лихвите ще останат ниски “за известно време”.

Председателят на Фед Джанет Йелен обясни, че сегашното изказване означава, че не е вероятно лихвите да се повишават “през следващите няколко поредни заседания”, което преведено означава, че най-рано през април могат да бъдат променени.

Долар/йена е на 118.43 и продължава да се отдалечава от едномесечното дъно във вторник на 115.56 заради спадащата цена на петрола и проблемите на руската рубла.

Повечето участници на пазара очакват долара да бъде в умерен възходящ тренд през 2015, подкрепен от засилващата се американска икономика и лихвените диференциали между основните валути. Бърз растеж обаче е малко вероятен. В допълнение, ограничавайки печалбите на долара, дисинфлационния натиск от спадащата цена на петрола е налице дори и в САЩ, което увеличава съмненията за много на брой повишения на лихвите на Фед. В потвърждение на това вчера данни показаха, че потребителските цени в САЩ са отчели през ноември най-голям спад за последните близо шест години заради срива на цената на петрола. Наистина представителите на Фед омаловажават този тренд като временен, но в същото време прогнозите им за лихвите в края на следващата година бяха свалени до 1.125% спрямо оценка от 1.375% през септември. Не на последно място не бива да се забравя, че има прекалено много позиции в долара.

След заседанието на Фед липсват значими събития и някои участници постепенно се оттеглят за почивка по празниците. Дилърите все пак следят внимателно цената на петрола, рублата и някои други валути на нововъзникващите пазари. Рублата отскочи в сряда след драматичните спадове в предишните два дни, тъй като правителството притисна износителите да не поддържат постъпленията в чужда валута, а централната банка оповести нови мерки в подкрепа на финансовата стабилност.

Цената на петрола претърпя резки движения в сряда като фючърсите на американския лек суров петрол отчитат ръст от 0.1% и са на 56.54 долара за барел спрямо пет и половина годишното дъно във вторник от 53.60 долара за барел.

Евро/долар слезе на 1.2345 и е на по-малко от цент от две годишното дъно от 1.2247, което удари в началото на месеца.

Британският паунд падна до 15-месечно дъно от 1.5539 в сряда, докато австралийския долар слезе на четири и половина годишно дъно от 0.8107.

Днес интерес предизвиква излизащото в 11 часа бизнес проучване ИФО в Германия. Очакванията са за слабо подобрение в най-голямата европейска икономика.

“Търпеливият” подход на Фед към лихвите води до стабилизиране на златото

Златото се покачи днес след изказването на Федералния резерв за “търпелив” подход при решението за повишение на лихвите независимо от силата на американската икономика. Председателят на Фед Джанет Йелен заяви, че не е вероятно да бъдат повишени лихвите през следващите няколко заседания, което преведено означава, че това може да се случи най-рано през април.

По-високи американски лихви ще намалят привлекателността на не носещите лихви активи като златото и ще доведат до поскъпване на долара.

При положение, че изказването на Фед не означава, че ще има непосредствени промени, златото може да се стабилизира между 1180 и 1200 долара. Днес цената му е 1197 долара за тройунция, но вчера спадна в един момент до 1183.73 долара, което е най-ниско ниво след 1 декември.

Повечето икономисти на Уолстрийт остават убедени, че Фед ще повиши лихвите преди юни, както и че това няма да е единственото повишение през 2015. 13 от общо 19 основни банки търгуващи директно с Фед, очакват повишение на лихвите преди юни, включително една от тях прогнозира това да стане още през април.

Ръст на търсенето от най-големите потребители Индия и Китай през следващата година би трябвало обаче да окаже подкрепа на жълтия метал. Това би компенсирало потенциалните негативни настроения резултат от повишенията на лихвите на Фед.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички