Доларът пада, а пазарите очакват нови монетарни стимули от Фед


Доларът пада, а пазарите очакват нови монетарни стимули от Фед
Снимка:

485

Доларът днес е под натиск и се търгува близо до многомесечни дъна срещу високодоходните валути, тъй като пазарите очакват от Федералния резерв да оповести нови стимули по-късно вечерта.

Еврото от друга страна е добре подкрепено от изненадващо силния резултат за икономическите настроения в Германия, който контрастира с последните сигнали зад океана, че опасенията за фискалната пропаст вредят на доверието.

Основните валути почти не реагираха при новината, че Северна Корея е изстреляла ракета, която според съобщенията е балистична, тъй като изстрелването й няма непосредствено влияние върху световната икономика.

ФЕД, който по-късно днес завършва двудневното си заседание, се очаква да замени изтичащата операция Туист с нов рунд от покупки на облигации. Според мнозина икономисти американската централна бнка ще оповести месечно изкупуване на дълг в размер на 45 милиарда долара. В такъв случай еврото, което се отдалечи от 2-седмичното дъно на 1.2876 от петък, би трябвало да продължи да расте.

За последно котировките бяха 1.3002 с което се коригира 50% от спада 1.3127-1.2876, протекъл от 5 до 7 декември. Задържат се и печалбите от вчера, дошли след изненадващо силните данни за ЗЕВ индекса в Германия. Резкият скок на настроенията сред анализатори и инвеститори в Германия през декември засили надеждите, че най-голямата европейска икономика може да избегне тази зима рецесията, въпреки негативните новини от другите европейски икономики.

Резултатът в Германия контрастира с понижението на потребителското доверие в САЩ, което беше отчетено в петък и показа през ноември най-голям спад след март 2011, заради опасенията свързани с фискалната пропаст. Повечето инвеститори очакват от американските политици в крайна сметка да достигнат до споразумение, което да редуцира планираното фискално стягане, но засега няма конкретен сигнал за напредък. Във вторник лидерите сред републиканските законодатели отхвърлиха новото предложение на президента Барак Обама.

Шансовете за нови облекчения в САЩ върнаха вниманието върху високодоходните валути. Австралийският долар удари 3-месечен връх срещу американския си съименник на 1.0541, а за последно се разменяше за 1.0525. Тази валута остана една от малкото, която предлага доходност и инвеститорите нямат много избор освен да я купуват. Канадският долар свали вчера зелените пари до почти 7-седмично дъно от 0.9858, докато новозеландския долар е почти до 9-месечен връх на 0.8398.

Австралийският долар удари и осем и половина месечен връх на 87.01 йени, тъй като японската валута беше засегната от спекулациите, че централната банка ще предприеме по-агресивни мерки след очакваната победа на либерал-демократите на изборите в неделя. Техният лидер Шинзо Абе призова за неограничени облекчения. Японската централна банка така или иначе планира да разшири програмата си по покупки на активи и увеличени заеми по време на заседанието си през следващата седмица. Долар/йена е почти без промяна на 82.55 и не далеч от седем и половина месечния връх на 82.84, който беше достигнат преди три седмици.

Златото вероятно ще се търгува в тесен рейндж днес преди резултата от заседанието на ФЕД

Златото е почти без промяна преди резултата от заседанието на Федералния резерв, а инвеститорите очакват от него да бъдат разкрити нови покупки на облигации, което ще подкрепи метала като средство за защита срещу инфлация.

Икономистите прогнозират, че ФЕД ще съобщи месечни покупки на облигации в размер на 45 милиарда долара, които да заменят изтичащата операция Туист, която свършва в края на годината. Това ще бъде и сигнал, че вливането на пари в икономиката ще продължи и през следващата година в опит да се свали безработицата.

Облекчената монетарна политика на централните банки помогна на златото да поскъпне с над 9% през тази година, с което отбелязва 12-та поредна година на растеж, докато инвеститорите търсеха сигурност в твърди активи след опасенията за стимули, които намаляват стойността на книжните пари.

Подкрепа е нивото 1700 долара, под което масово се включват купувачи. Спот цената днес е почти без промяна на 1710 долара за тройунция.

Разговорите за бюджета във Вашингтон отчетоха слаб напредък, тъй като Белият дом и републиканците си размениха нови предложения за избягването на данъчните повишения и намаления на разходите с 600 милиарда долара от следващата година, което пък заплашва икономиката да попадне отново в рецесия. Финансовите пазари наблюдават продължителните и сложни преговори във Вашингтон с надеждата, че двете страни най-накрая ще достигнат до компромис и ще постигнат споразумение преди крайния срок, който заплашително приближава.

В Европа изненадващо силното бизнес доверие в Германия компенсира опасенията от политическа буря в Италия и това подкрепи еврото. Доларът пък остава в защита заради очакваните монетарни стимули на ФЕД, които трябва да бъдат оповестени по-късно през деня. По-слабият долар увеличава интереса към деноминираните в долари суровини в това число и златото.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички