Доларът пада след оттеглянето на Самърс от надпреварата за председател на ФЕД


Доларът пада след оттеглянето на Самърс от надпреварата за председател на ФЕД
Снимка:

532

Доларът падна днес, докато инвеститорите залагаха, че Федералния резерв ще запази монетарната си политика благосклонна за по-дълъг период след оттеглянето на Лаурънс Самърс от надпреварата за следващ председател на ФЕД. Самърс е считан от пазарите за относително агресивна личност и неговото решение оставя Джанет Йелен, добре позната с умереността си, като главен кандидат за висшия пост. Президентът Барак Обама прие оттеглянето на Самърс.

Доларът първоначално падна срещу йената до 2-седмично дъно от 98.45, спрямо нива на затваряне от 99.30 в петък в Ню Йорк, но впоследствие се върна на 98.80. Еврото скочи до две и половина седмичен връх от 1.3383, спрямо затваряне в петък на 1.3300, а после се търгуваше около 1.3360. Зелените пари вече бяха под натиск в края на миналата седмица заради позиционирането на пазарите за слабо намаление на месечните покупки на облигации от 85 милиарда долара със само 10 милиарда долара по време на заседанието на 17 и 18 септември. Считаше се, че ако Самърс поеме управлението на ФЕД е по-вероятно монетарните облекчения да бъдат премахнати по-бързо. Сега след оттеглянето му нараснаха спекулациите, че стимулите ще се задържат по-дълго.

Доларът загуби позиции и срещу високодоходните валути като австралийския и новозеландския долар. Австралийската валута скочи с около половин цент до връх от 0.9370 срещу американския си съименник, докато новозеландската единица отиде до 0.8234, най-висока стойност след средата на месец май. Новината за оттеглянето на Самърс се появи във време, когато ликвидността на пазарите беше слаба при затворени пазари в САЩ и не всички азиатски финансови центрове отворени. Токио, най-големия финансов пазар в региона, остана затворен заради официален празник в страната.

Коментарите в момента са, че сегашните котировки ще се стабилизират, но новината не се подценява и някои очакват продължение на спада на долара и по време на европейската търговия през деня.

Новината за оттеглянето на Самърс помогна на златото

Златото се покачи днес, докато долара падаше след оттеглянето на Лаурънс Самърс от надпреварата за следващ председател на Федералния резерв. Въпреки това метала се търгува близо до 5-седмичното дъно заради опасенията от предстоящите намаления на стимулите на ФЕД.

Спот цената нарасна до 1331 долара за тройунция след като отчете най-голям седмичен спад след края на юни. Слабостта на техническите индикатори, намалялото напрежение около Сирия и очакванията, че ФЕД ще намали монетарните си стимули доведоха до 5-седмично дъно в петък.

Самърс, бивш висш съветник на президента Барак Обама и министър на финансите при президента Бил Клинтън, се отказа от варианта да наследи сегашния председател на ФЕД,  Бен Бернанке при натиска, който влошаваше шансовете му за успех. Инвеститорите от своя страна залагат, че монетарната политика ще остане по-дълго благосклонна при управление на другия основен кандидат Джанет Йелен.

Пазарите в момента изчакват решенията на ФЕД относно програмата от стимули за покупки на облигации на стойност 85 милиарда долара на месец. Централната банка има редовно заседание във вторник и сряда.

САЩ се съгласиха да отложат военните действия срещу Сирия при споразумението с Русия за премахване на запасите о химическо оръжие на президента Башар ал-Асад.

Най-големият фонд в света за търговия със злато SPDR Gold Trust обяви, че активите му са в петък спаднали с 0.66% до 911.12 тон.

Доларът днес падна на валутните пазари, а азиатските индекси скочиха след оттеглянето на Самърс от надпреварата за следващ председател на ФЕД.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички