Доларът пада след победата на Обама


Доларът пада след победата на Обама
Снимка:

383

Американският долар поевтиня спрямо повечето основни валути във вторник, като инвеститорите счетоха, взимайки предвид прогнозата за американската икономика и проблемите в Европа, че цената на зелените пари се е увеличила твърде много и твърде бързо през последните дни.

Тази сутрин, пазарите реагираха положително на преизбирането на Барак Обама за президент на САЩ. Въпреки че победата на Обама и запазването на контрола върху Камарата на представителите на САЩ от страна на републиканците ще се разглежда като повишаване на риска от парализа на финансовата политика на САЩ и неизбежно достигане на т. нар. "фискална пропаст", инвеститорите се насочиха към търсене на рискови активи.

Обама спечели 303 от необходимите 270 гласа в електоралната колегия, като обяви новината първо в Twitter. Съперникът му Мит Ромни спечели едва 203 гласа. Не така обаче стои въпроса с електоралните гласове. Барак Обама печели 47 751 147 гласа, докато съперникът му Мит Ромни 47 972 501 гласа. Така, ако не беше специфичната избирателна система в САЩ новият президент трябваше да се казва Мит Ромни.

Подобна беше ситуацията и в изборите, когато демократът Ал Гор загуби от Джордж Буш младши. Тогава Гор спечели повече гласове в страната, но получи по-малко представители в избирателната колегия. Случаят отпреди 12 г. бе заради преброяването на гласовете във Флорида и тази година в Слънчевия щат гласовете на избирателите още не са преброени. От властите във Флорида казват, че официалните данни ще излязат най-късно утре сутринта българско време. Все още не са ясни резултатите от Аляска. Жителите на северния щат гласуваха последни за президент.

Еврото се повиши тази сутрин до 1,2850 долара, след като вчера падна до 1,2761 долара, което бе най-ниското му ниво през последните два месеца. Това е доста под върхът от 1,3169 долара, достигнат на 17-ти септември тази година, след като Европейската централна банка реши да купува държавни облигации от закъсалите страни от еврозоната, които са поискали помощ.

Първа подкрепа за еворото се вижда на ниво от около 1,2736 долара, като това е 38,2 процента корекция на покачването на еврото от юли до септември.

Гръцките работници започнаха 48-часова стачка във вторник в знак на протест срещу новият набор от строги икономии. Според синдикатите тези икономии ще унищожат бедните и ще доведат икономиката до колапс. Атина се нуждае от парламентарно одобрение днес на новият пакет от мерки, който включва съкращаване на някои пенсии с около 1/4 и отмяна на коледните бонуси, за да се гарантира, че Европейският съюз и Международния валутен фонд ще отпуснат поредният транш от 31 млрд. евро в помощ на гръцкият бюджет.

Според анализатори, комбинацията от неизбежното искане на спасителен план от страна на Испания и гръцкото гласуване на пакета от икономии ще доведе до дългосрочен спад на еврото спрямо долара. Дори и гласуването в Гърция на пакета от мерки да премине успешно, покачването на еврото ще бъде краткотрайно.

Доларът се покачи с 0.1% спрямо японската йена до 80,35 йени за долар, но се търгуваше под 6-месечения връх от 80,67 йени за долар, достигнат в петък.

Австралийският долар се покачи до 6-седмичен връх от 1,0433 щатски долара, след като централната банка на Австралия реши да не намалява основния лихвен процент и го запази на 3,25%, позовавайки се на по-високата инфлация и подобрения бизнес климат. Все пак банката остави вратата отворена за повече стимули на икономиката, ако е необходимо.

Златото поскъпва след победата на Обама

Златото поскъпна до 1724 долара за тройунция, на база резултатите от президентските избори в САЩ и очакванията, че Федералния резерв ще продължи със своята програма за стимулиране на икономиката, водеща до поскъпване на златото.

Цената на суровия петрол се покачи най-много в рамките на един месец, поради намалените доставки на бензин, след като ураганът Санди предизвика затварянето на рафинерии по източното крайбрежие на САЩ.

На Ню Йоркската стокова борса, цената на петролните фючърси със срок на доставка през декември се повиши с 3.6% до 88.71 долара за барел, което е най-големият ръст от 4-ти октомври.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички