Доларът пада срещу йената след резултатите от изследването Танкан


Доларът пада срещу йената след резултатите от изследването Танкан
Снимка: Thinkstock

1515

Доларът пада днес от йената, след като проучването на ЯЦБ за бизнес настроенията Танкан показа, че по-слабата валута не е успяла да подобри корпоративните настроения. Доверието сред големите японски производители е останало стабилно на +12 в трите месеца до март. Икономистите очакваха ръст до +14. Нещо повече. Изследването показа, че в близко бъдеще очакванията са да се влоши.

Долар/йена слезе сутринта на 119.54 и отново се насочи към едномесечното дъно на 118.33, което отчете в четвъртък. Еврото напредна срещу зелените пари и скочи на 1.0782. Вчера единната валута отчете най-слабо тримесечие в 15-годишната си история на съществуване, падайки с 11% срещу щатската валута. Причината са различните монетарни политики и страховете на инвеститорите за гръцките финанси. Засега прогнозите са евро/долар да остане в рейнджа между 1.05 и 1.10.

В петък, председателя на Федералния резерв Джанет Йелън сигнализира, че централната банка вероятно ще повиши лихвите тази година и добави, че продължаващо подобрение на трудовия пазар е важен фактор при решението за действия.

По-късно днес ще излезе частния доклад на ADP за трудовата заетост, който може да даде представа за правителствения в петък. Икономистите предвиждат за последния ръст от 244 000 нови работни места през март, което би било 13-ти пореден месец на повишение с над 200 000.

Вчера долара получи сила и от положителни данни за потребителското доверие и цените на жилищата в САЩ.

Златото започва с растеж месеца след спада през март

Златото започна месеца с ръст днес, докато долара спадаше, но очакванията, че Федералния резерв ще повиши лихвите тази година ограничава печалбите на метала.

Инвеститорите в момента изчакват данните за трудовата заетост от САЩ в петък. Силна цифра ще повиши очакванията за по-ранно увеличение на лихвите. Прогнозите на икономистите са за 244 000 нови работни места.

Според председателя на Фед в Ричмънд Джефри Лакър, Фед има силни аргументи да повиши лихвите през юни. Той отхвърли последните слаби данни от икономиката като временни.

Спот цената на златото е 1187 долара за тройунция след спад през март от 2.4%. Миналата седмица метала удари три седмичен връх, но коментари на председателя на Фед Джанет Йелън спряха седем дневното рали.

В момента нивата при 1180 оказват слаба подкрепа, а интереса за покупки от Китай, който е втория по големина потребител в света след Индия, е относително слаб при текущите цени.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust отчете през март най-голям месечен отлив след декември 2013.

Инвеститорите следят и разговорите между Иран и шестте световни сили относно диспута за ядрената програма на Техеран. Разговорите продължават, въпреки че вчера изтече крайния срок.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички