Доларът падна, но остава подкрепен от очакванията на Фед


Доларът падна, но остава подкрепен от очакванията на Фед
Снимка: Thinkstock

1566

Доларът спадна в ранната азиатска сесия, поемайки дъх от ралито през тази седмица, което го доведе до най-високи нива срещу йената след 2002 година при нарастващите очаквания, че Федералния резерв ще повиши лихвите тази година.

В противовес на това, данни от Япония оповестени днес показаха, че основните потребителски цени едва са нараснали, а разходите на домакинствата неочаквано са спаднали в годината до април. Това хвърля съмнение върху мнението на ЯЦБ, че стабилно икономическо възстановяване вдига инфлацията към целите на централната банка от 2%.

Предупреждение от финансовия министър на Япония Таро Асо помогна за отдалечаване на долара от върха в четвъртък на 124.46 йени, но той остава доста над дъното този месец на 118.88 от средата на май. Сутринта котировките бяха 123.70 йени.

По време на срещата на финансовите министри от Г-7 в Дрезден, Германия, Асо заяви пред журналисти, че отслабването на йената през последните дни е било грубо и допълни, че внимателно следи движенията на пазарите. На същото събиране председателя на МВФ предупреди, че Гърция може да изпадне извън еврозоната докато се мъчи да разреши дълга си, което увеличи опасенията за неравномерното икономическо възстановяване в света.

Еврото нарасна незначително, въпреки че смесените сигнали за напредъка по гръцкия случай оказват натиск върху единната валута. Гръцкото правителство възнамерява да достигне до споразумение с кредиторите по сделката пари срещу реформи преди неделя. Това заяви говорителя му в четвъртък, отхвърляйки коментари от еврозоната, че споразумението е много далечно.

Еврото е на 1.0960 срещу долара и над едномесечното дъно от сряда на 1.0819. По-късно през деня излизат ревизираните данни за БВП на САЩ и се очаква да покажат, че икономиката е замряла през първото тримесечие на годината. Прогнозите са за огромно намаление и резултат от -0.7%. Вчера обаче данни от САЩ, особено за продажбите на жилища, потвърдиха мнението, че икономиката отново нараства и че Федералния резерв е на път да повиши лихвите по-късно тази година, което увеличава привлекателността на долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички