Доларът падна срещу еврото след решенията на Фед


Доларът падна срещу еврото след решенията на Фед
Снимка:

402

Доларът падна в сряда при волатилна търговия срещу еврото, след като Федералният резерв разшири последните си монетарни стимули, обявявайки готовност да помогне на американската икономика, която изглежда все по-нестабилна.

Централната банка разшири програмата си „Операция Туист” в опит да задържи разходите за заеми ниски, като продава краткосрочни книжа и купува дългосрочни. Това развитие беше в голяма степен очаквано от пазарите.

Фед намали също прогнозите си за икономическия растеж в САЩ. На пресконференцията след заседанието, Бернанке заяви, че централната банка ще обмисли допълнително купуване на активи ако икономиката се нуждае от нова подкрепа.

Доларът първоначално напредна при съобщенията от Фед, тъй като някои инвеститори останаха разочаровани от липсата на сигнал за нов рунд от количествени облекчения. Това натежа върху рисковите и свързаните с растежа валути като еврото, канадския и австралийския долар. Движението обаче бързо се изчерпа. Обяснението е, че значителните ревизии надолу за растежа, инфлацията и заетостта оставят широко отворени възможностите за количествени увеличения в края на годината.

Евро/долар приключи при 1.27 след дъно за деня на 1.2636, дошло непосредствено след новините от Фед.

Единната валута получи подкрепа и от съставянето на водено от консерватори правителство в Гърция и обещанието за договаряне на по-меки условия при суровия договор за международна помощ.

Предложението на Италия, за купуване дълга на затруднените европейски държави от спасителния фонд на еврозоната, също помогна на еврото. Предложението се очаква да бъде обсъждано на среща на европейските лидери в петък, но изисква голяма промяна в позицията на Германия, за да бъде осъществено.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че и двата европейски спасителни фонда включват механизми за купуване на държавен дълг на вторичните пазари на облигации, но подчерта, че това е чисто теоретичен въпрос, който не е бил дискутиран. Еврото може да поскъпне, ако предложението бъде вкарано в действие, но значително покачване е малко вероятно.

Кросът евро/йена се повиши с 0.9% до 101.05, докато доларът нарасна с 0.8% срещу японската валута до 79.55. Слабостта на зелените пари доведе до едномесечен връх за паунда срещу долара от 1.5778, въпреки стенограмата от последното заседание показала, че банкерите са били много близо да приемане на нов рунд от монетарни стимули във Великобритания. По-късно британската валута загуби част от печалбите и завърши на 1.5712, което представлява минимална загуба за деня.

Инвеститорите в злато и петрол очакваха повече действия от Фед

Златото загуби 0.5% от стойността си при волатилна търговия в сряда. Инвеститорите продаваха метала след края на заседанието на Федералния резерв, което завърши без стартиране на трети рунд от количествения увеличения, които да стимулират икономиката.

Жълтият метал за кратко се обезцени с 1.5% при липсата на трети рунд от покупки на облигации. Инвеститорите залагаха, че нови количествени увеличения ще увеличат търсенето на злато, като средство за защита срещу икономическата несигурност и обезценката на валутите. Вместо това, заседанието на Фед завърши с разширение на програмата „Операция Туист” с 267 милиарда долара до края на годината.

Златото възстанови част от загубите си, когато пазарът обърна внимание на намалената оценка на Фед за растежа и направеното допълнение, че централната банка е готова да предприеме и други стъпки, за да помогне на икономиката.

Спот цената завърши на 1608 долара, след като по-рано беше паднала до 1590 долара за тройунция. Последните слаби стойности на индикаторите в САЩ за трудовата заетост, фабричното производство и продажбите на дребно увеличиха спекулациите, че Фед ще предприеме нов рунд от обратни изкупувания на активи, което доведе и до 7-дневно рали на златото. Председателят Бен Бернанке обаче не спомена за такива планове по време на пресконференцията.

Оповестените в сряда стенограми от последните заседания на ЯЦБ и АЦБ показаха, че имат готовност за нови монетарни стилуми. Китай свали лихвите на 7 юни, докато ЕЦБ може би ще предприеме действия на 5 юли.

Покупките, търсещи сигурност срещу европейската дългова криза, помогнаха на златото във вторник Испания плащаше рекордни за ерата на еврото цени при продажбата на краткосрочен дълг, което показва, че проблемите в страната са по-сериозни от тези в Гърция.

Световната цена на петрола се срина с над 3% в сряда и достигна най-ниски нива за последната една година и половина.

Това се дължеше на данни показали неочаквано увеличение на запасите в САЩ, както и на разочарованието на инвеститорите след оповестените от Фед мерки. В рамките на един час финансовите пазари се върнаха на нивата си от преди Фед, а дилърите на петрол обърнаха внимание на задълбочаващата се дългова криза в еврозоната и забавящия се растеж на американската икономика, които водят до увеличаващ се излишък от запаси на петрол. В края на търговията двата фючърса падаха, тъй като инвеститорите видяха, че коментарите на Бен Бернанке не предложиха никаква надежда за нови количествени увеличения, което би породило покупки на по-рисковите активи, в това число и на суровини.

Сортът Брент със срок на доставка месец август затвори при 92.69 долара за барел, губейки за деня 3.07 долара, отчитайки най-ниско затваряне след 17 декември 2010 година.

Слабото търсене и нарастващите запаси доведоха до инвентари в САЩ, които не са виждани от 1990 година. Запасите на суров петрол нараснаха миналата седмица с 2.86 милиона барела при очаквания за техен спад от 1.1 милиона барела. Въпреки раздутите за запасите в САЩ, американският фючърс се представи по-добре от европейския Брент. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец юли изтече вчера, завършвайки на 81.80 долара за барел, което е спад за деня от 2.23 долара.

По време на сесията той падна до дъно от 80.91 долара за барел, което е най-ниска стойност след 6 октомври. По-активно търгувания контракт за август затвори на 81.45 долара за барел, което е спад от 2.90 долара за деня. Спредът между августовските контракти на двата фючърса намаля със 17 цента до 11.41 долара, което е най-ниско ниво след януари. Новите дъна и новините около Фед повишиха търговията, като търгуваните обеми при Брент бяха с 42%, а при американския лек суров петрол с 34% по-високи от средните за последните 20 дни.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички