Доларът под натиск заради падащите възвръщаемости на правителствените облигации


Доларът под натиск заради падащите възвръщаемости на правителствените облигации
Снимка: Thinkstock/Guliver

1692

Доларът поевтиня спрямо йената поради спадът при възвръщаемостта на правителствените облигации, дължащ се на повишеното търсене на безопасни активи на фона на падащите цени на петрола и по-слабите фондови пазари.

Доларът изгуби около 0,2% спрямо йената до 117.93, пробивайки едноседмичното дъно на 118.10, след като пазарите в Токио отвориха след официалния празник в понеделник.

Възвръщаемостта на еталонните 10- годишни правителствени облигации падна от 1,912% при края на американската сесия в понеделник до 1,907% по време на азиатската търговия.

Пазарите в Токио смилаха новината от уикенда, че правителството на Япония ще предложи рекорден бюджет за следващата фискална година от над 800 млрд. долара, но ще намали заемането за трета поредна година, докато министър- председателят Шиндзо Абе се стреми да поддържа растежа и в същото време на намалява огромната дългова тежест в индустриалния свят.

Доларът остана стабилен спрямо еврото за деня на 1.1844, задържайки се над 9- годишното дъно на 1.1754, докоснато миналия четвъртък. ЕЦБ остава на ръба на директното печатане на пари, с които да подкрепи икономиката на еврозоната.

От централната банка не трябва да чакат твърде дълго, преди да предприемат действия за насърчаване на растежа и инфлацията, заяви старшия политик от ЕЦБ Евалд Новотни в панелна дискусия в понеделник, като добави, че все още се обсъждат стъпки като изкупуването на облигации.

От ЕЦБ обмислят хибриден подход, който може да включва закупуването на правителствени облигации с поделяне на риска в рамките на еврозоната и отделни покупки от страна на националните централни банки, споменаха източници, запознати с дискусията.

Председателят на ЕЦБ, Марио Драги, може да обяви програма за изкупуване на правителствени облигации още след края на следващото заседание на Управителния съвет на 22 януари.

Много инвеститори и икономисти вярват, че някакъв вид неограничено печатане на пари е единственият начин централната банка да успее да съживи умиращата икономика на еврозоната.

За сравнение, данни от петък показаха, че повечето топ фирми от Уолстрийт все още прогнозират, че американската централна банка ще започне да се отдалечава от своята почти нулева лихвена политика през юни, въпреки прогнозите, че инфлацията в САЩ ще продължи да бъде недостатъчна за достигането на желаното от Фед ниво от 2%.

Златото поскъпна с 1% до едномесечен връх

В понеделник златото поскъпна с 1% до едномесечен връх, след като доларът върна печалбите си, а акциите стъпиха на негативна територия, тъй като инвеститорските настроения бяха подсилени от изместването на очакванията за момента на евентуалното увеличение на лихвения процент на САЩ.

Спот златото достигна до най- високата си стойност от 10 декември насам на 1 235.40 долара за тройунция, реализирайки печалба от 1%.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поскъпнаха с 1,4% до 1 232.80 долара.

Металът бе подкрепен от спадът на европейските и американските акции, след като цената на петрола достигна най- ниската си стойност от април 2009 до сега. Междувременно доларът изгуби ранните си печалби спрямо кошница от шест основни валути.

По- ниските цени на петрола обикновено се отразяват негативно върху златото, тъй като намаляват търсенето на благородния метал като средство за хедж срещу предизвиканата от петрола инфлация. Но след като капиталовите пазари в последно време бяха ударени от постоянния спад при цените на петрола, бягството на инвеститорите към по- безопасните активи подкрепи метала.

Миналата седмица златото записа най- голямата си седмична печалба от юни насам от 2,9%, прекъсвайки негативната серия от три последователни седмици на загуби.

Данните за неселскостопанската заетост в САЩ от петък показаха, че заплатите са реализирали най- големия си спад за последните 8 години през декември, макар работните места да са се увеличили с 252 000.

Данните добавиха към спекулациите, че от Фед ще бъдат предпазливи при повишаването на лихвените проценти, което може да помогне на нелихвоносното злато.

Краткосрочните инвеститорски нагласи спрямо златото станаха малко по- положителни в края на миналата седмица, като притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, нараснаха с 0,42% до 707.82 тона в петък.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,4% до 16.74 долара за тройунция, платината нарасна с 1,1% до 1 238.00 долара за тройунция, а паладият спечели 1,1% до 809.00 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички