Доларът поевтиня, след като Фед потуши спекулациите за ръст на лихвения процент


Доларът поевтиня, след като Фед потуши спекулациите за ръст на лихвения процент
Снимка: Thinkstock/Guliver

1780

Доларът поевтиня в петък, реализирайки най- лошата си седмица спрямо еврото за последните две години, след като бе притиснат от очакванията, че лихвения процент в САЩ ще бъде увеличен с по- бавно темпо от очакваното до сега.

Щатската валута приключи седмицата със загуби и спрямо останалите валути, като записа най- голям спад на седмична база за последните два месеца спрямо йената и франка. Влияние върху щатската валута оказа и това, че Фед намали прогнозата си за растежа, инфлацията и бъдещите лихвени проценти, което попари очакванията на инвеститорите за юнско увеличение.

Въпреки слабостта на долара пазарните участници казват, че спадът е временен и че щатската валута така или иначе е трябвало да поеме глътка въздух след резките печалби от последните 6 месеца.

По време на късната търговия еврото бе на 1,3% печалба спрямо долара на 1.0815 долара за едно евро. Единната валута реализира печалба за седмицата от 3%, което е най- солидния й ръст на седмична база от октомври 2011 до сега.

Доларът реализира загуба за деня от 1,4% спрямо франка на 0.9782 и 2,8% загуба на седмична база. Спрямо йената доларът изгуби 0,5% до 119.86, реализирайки 1% загуба на седмична база.

Стоковите валути също бяха на печалба спрямо долара. Австралийският долар поскъпна с 1,7% до 0.7826, а новозеландският с 2,3% до 0.7645. Спрямо канадския долар зелените пари изгубиха 1% до 1.2558.

Златото реализира най-големия седмичен ръст за последните 2 месеца

В петък цената на златото достигна 2- седмичен връх, реализирайки най- големия си седмичен възход от средата на януари до сега, след като предпазливият тон на Фед относно увеличаването на лихвения процент постави на пауза възхода на долара и разпали масовото търсене на стоки.

Щатската валута изгуби 1,8% спрямо кошница от валути в петък, след като Фед намали прогнозата си за растежа и инфлацията по- рано през седмицата, сигнализирайки, че не бърза с нормализирането на паричната политика.

Спот златото поскъпна с 1,2% до 1 183.08 долара за тройунция, след като достигна връх на 1 187.80. Американските фючърси върху злато с доставка през април поскъпнаха с 15.60 долара до 1 184.60 долара за тройунция.

Спот златото поскъпна с над 2% за седмицата, възстановявайки се от 4- месечното дъно, достигнато във вторник поради натиска от очакванията, че централната банка на САЩ е на път да направи първото увеличение на лихвения процент за повече от десетилетие.

Подобен ход би повишил цената на долара и алтернативната цена на нелихвоносните кюлчета. Фед обаче показа, че предпочита това да се случи по- плавно.

На физическите пазари търсенето от страна на Китай бе стабилно, като премиите на шанхайската борса останаха около 6-7 долара за тройунция. Трайното физическо търсене би могло да окаже допълнителна подкрепа на цената на златото.

Среброто се представи най- добре сред благородните метали, поскъпвайки с 4,7% до 16.71 долара за тройунция. Спот платината бе на печалба от 1,5% до 1 139.70 долара за тройунция. Паладият пък поскъпна с 1,2% до 773.98 долара за тройунция, но бе най- зле представилият се благороден метал тази седмица, тъй като реализира спад от 2% на седмична база.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички